VVD werkt aan wetsvoorstel voor zzp-pensioen

0

De VVD werkt aan een initiatiefwetsvoorstel om een collectieve pensioenvoorziening te regelen voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Dat zegt Tweede Kamerlid Helma Lodders van de VVD. Zij wil dat zzp’ers hun pensioen kunnen regelen bij een van de grotere uitvoerders, een Premiepensioeninstelling (PPI). Op die manier hebben zij de voordelen van collectiviteit en kunnen ze een pensioen opbouwen tegen lagere kosten. Ze hebben dan ook meer zeggenschap. Voor deelname aan een PPI moet wel de wet worden aangepast, meldt Lodders op de website van de VVD.

Veel van de zelfstandig ondernemers hebben hun pensioen nu niet of onvoldoende geregeld. Geld opzij leggen voor later vinden ze vaak te duur. Met het groeiende aantal zzp’ers in Nederland zou in de toekomst een nieuwe groep van arme ouderen dreigen te ontstaan, vrezen sommige politici.

Lodders hoopt haar initiatiefwet nog deze zomer in te dienen. ‘We kennen inmiddels een kleine miljoen zzp’ers en van hen bouwt nu ongeveer de helft geen pensioen op’, zegt ze.
Het VVD-Kamerlid benadrukt dat het gaat om mensen die zelf hebben gekozen voor het ondernemerschap. Zij wil dan ook geen verplichting voor zzp’ers om deel te nemen aan een collectief pensioen, zoals die voor werknemers geldt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.