VVD: geen wet voor combinatie werk-mantelzorg

0

Wat de VVD betreft hoeft er geen wet te komen die werkgevers verplicht hun werknemers tijd en ruimte te geven voor mantelzorg. VVD-Kamerlid Arno Rutte verwacht dat bedrijven dat met hun werknemers prima onderling kunnen regelen.

Hij liet dat donderdag merken in een Kamerdebat over mantelzorg. Rutte zei dat mantelzorg een maatschappelijke trend is waarop werkgevers wel móeten inspelen. Doen ze dat niet dan zullen ze vanzelf te maken krijgen met een torenhoog ziekteverzuim in hun bedrijf. Elke verstandige werkgever gaat zijn best doen dat te voorkomen, aldus de VVD’er. Mantelzorgers hebben volgens hem vooral behoefte aan flexibiliteit en begrip. Dat regel je niet bij wet, aldus Rutte.

Het aantal mensen dat mantelzorg verleent aan familie of naasten is inmiddels opgelopen tot meer dan 3,5 miljoen. Van de werkende beroepsbevolking combineert naar schatting 1 op de 8 werknemers werk met mantelzorg. Gemiddeld besteden zij er 17 uur per week aan. Van hen voelen 450.000 mensen overbelast, vaak door de combinatie van zorg en hun eigen werk.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.