Veertig scholen willen prestatiebeloning uittesten

1

Ruim veertig schoolbesturen in het lager, middelbaar en beroepsonderwijs hebben zich aangemeld voor een proef om goede leraren meer te betalen.

Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) woensdag gemeld.

Eind juni wordt bekend welke besturen mogen meedoen aan het experiment met prestatiebeloning. Voor de proef is dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet wil docenten die beter werk leveren dan hun collega’s, extra belonen. Het experiment moet duidelijk maken of dit werkt en hoe het dan het beste kan worden ingevoerd. Een onafhankelijke wetenschappelijke begeleidingscommissie beoordeelt de resultaten.

,,Die 40 schoolbesturen zijn er 40 te veel”, aldus een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb). De onderwijsvakbonden zijn een fel tegenstander van dit plan. Volgens hen kan het geld beter naar het passend onderwijs gaan, waar een flinke bezuiniging voor gepland staat. ,,Het is onbegrijpelijk dat hier geld voor uitgetrokken wordt, terwijl veel medewerkers in het passend onderwijs hun baan kwijt raken. Daarnaast zitten leerkrachten niet te wachten op prestatiebeloning”, aldus de woordvoerder.

De AOb heeft het ministerie van Onderwijs meerdere malen voorgesteld om het experiment te staken of uit te stellen en het geld in het passend onderwijs te steken. Passend onderwijs is voor leerlingen die in het reguliere onderwijs extra begeleiding nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld dyslectisch zijn of ADHD hebben. Het ministerie wil hier 300 miljoen euro op bezuinigen. Onlangs protesteerden 50.000 medewerkers in het onderwijs in de Amsterdam ArenA tegen deze maatregel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Waarom investeren in mensen die het al goed doen, terwijl je ook kunt investeren in het verbeteren van de prestaties van de slechter presterende docenten?
    Daar valt meer winst te halen naar mijn idee.