Veel kritiek op plannen vernieuwing bijtellingssysteem

0

De VVD heeft harde kritiek op de plannen van partijgenoot en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor de fiscale bijtelling van leaseauto’s. Volgens de liberalen in de Kamer gaan de voorstellen van Wiebes veel te ver, wordt de elektrische auto te veel bevoordeeld, de leaserijder benadeeld en daarmee de hardwerkende Nederlander gepakt .

Kort gezegd moet iedere leaserijder volgens Wiebes’ nieuwe plan meer bijtelling gaan betalen. De 4 procent-categorie vervalt bijvoorbeeld. Ook wil Wiebes de uitstootnormen voor de bijtelling van auto’s per 2016 aanscherpen om de belastinginkomsten op peil te houden.

Het plan wordt door de VVD als heel erg links gezien. Ze willen de komende twee weken komen tot een aanzienlijke aanpassing. ‘Dit is geen goed plan zoals het er nu ligt, dit kan niet’, zei VVD-Kamerlid Helma Neppérus maandag bij BNR.
Geen alternatief

Wiebes heeft aangegeven veel begrip te hebben voor de kritiek van de VVD op zijn plan, maar hij ziet weinig alternatieven. Hij heeft zich immers te houden aan het energieakkoord dat het kabinet heeft gesloten met vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties. Dat bevat afspraken om het gebruik van duurzame energie te stimuleren.

Energieakkoord
‘Als de Kamer een andere interpretatie van het energieakkoord wil, dan hoor ik het graag. Maar ik ben nu gebonden aan de interpretatie die het kabinet aan dat akkoord heeft gegeven’, zei Wiebes. Hij wilde niet zeggen welke andere interpretaties van het energieakkoord volgens hem mogelijk zijn.

Verhogen motorrijtuigenbelasting
Wiebes liet doorschemeren dat hijzelf ook niet blij is met zijn plan voor de fiscale bijtelling. Maar volgens hem is de enige andere mogelijkheid het verhogen van de motorrijtuigenbelasting en daar voelt hij niets voor. Hij gaat ervan uit dat de VVD-fractie dat ook geen oplossing vindt.

De VVD kreeg in haar kritiek maandag aan het begin van het debat over het belastingplan alvast steun van de SP. ‘Om nu heel abrupt heel veel mensen op te zadelen met giga-kosten, daar kunnen we niet mee leven’, zei SP-Kamerland Farshad Bashir. Hij vroeg Wiebes zijn plan in te trekken.

Bron: ANP

Lees ook: Autobrief 2.0 uitgesteld en Auto van de zaak: bijtellingsysteem op de schop?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.