Vakcentrales vinden wijziging regeling vakantiedagen slecht plan

3

De vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben laten weten dat zij het plan van het demissionair kabinet om het opsparen van vakantiedagen te beperken geen goed idee vinden.

Nu is het voor de werknemer mogelijk om de twintig wettelijke vakantiedagen vijf jaar op te sparen. Als de wetswijziging doorgaat, kunnen de vakantiedagen in de toekomst nog maar anderhalf jaar opgespaard worden.

FNV, CNV en MHP laten in een persbericht weten grote problemen met het voorstel te hebben. Ten eerste is de verjaringstermijn in 2002 juist verlengd van twee naar vijf jaar, zodat werknemers kunnen sparen voor sabbaticals en studieverlof. In de tweede plaats moeten werkgevers het verzoek om vakantie goedkeuren. Als zij door drukte geen toestemming verlenen dan bouwen werknemers na anderhalf jaar geen vakantiedagen meer op. De rekening wordt eenzijdig bij werknemers gelegd, aldus de vakbonden.

Zie ook:Vakantiewetgeving aangepast

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Simon Stoltz op

  Zaken liggen niet zo zwart wit als hier wordt voorgesteld. Ik ken situaties waarin mw’s structureel verlof spaarden en eerst compensatie-uren opnemen. Omdat steeds eerst de verlofdagen van 5 jaar geleden worden opgenomen, blijft saldo verlof structureel hoog wat voor wg bedrijfseconomisch in de boeken staat als “schuld” aan personeel. Wg heeft nu geen middelen daartegen iets te doen wat tot ongewenste financi?le situaties kan leiden. Overigens kunnen mw’s in nwe regeling w?l sparen voor bijv sabitacals. Het is vooral een kwestie van goede afspraken maken.

 2. Alex de Kruijff op

  Wat is er in hemelsnaam toch zo vreselijk aan verlofsparen? De wetgever heeft rond 2000 nu juist de verjaringstermijn van twee naar vijf jaar verlengt om het verlofsparen mogelijk te maken. Ik zie dus niet in wat er toch zo erg aan is wanneer werknemers verlofsparen.

 3. sander woldhek op

  Ik spaar mijn vakantie dagen op om weer verre reis te kunnen maken en ben dan 2 maand weg
  Ik spaar vakantie dagen op jaar 2011 om in 2012 weer 2 maand naar Indonesi? te kunnen
  Door nieuwe wetswijziging per 2013 wordt het voor mij onmogelijk gemaakt ..vakantie dagen te sparen
  En vind erg jammer deze wet er zo komen ?