Vakantiedagen sneller opnemen

0

MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten ervoor dat werknemers hun vakantiedagen elk jaar zo veel mogelijk opnemen.

MKB-Nederland en VNO-NCW willen hiermee voorkomen dat bedrijven op kosten worden gejaagd als werknemers in één keer een groot aantal vakantiedagen opnemen. Ook langdurig zieken die wel op vakantie kunnen moeten hun vakantiedagen opnemen.

Werknemers kunnen straks minder lang hun vakantiedagen opsparen. Onlangs besloot het kabinet om de verjaringstermijn van deze dagen in te korten van 5 naar 1,5 jaar. Dit geldt niet voor de vrije dagen die boven de twintig wettelijke verlofdagen zijn vastgelegd in de cao. Ook niet voor vakantiedagen van langdurig zieke werknemers, omdat uitspraken van het Europese Hof dat in de weg staan.

Dat leidt nog tot teveel hoge kosten voor werkgevers, schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in het Financieele Dagblad (FD). Nederland is het enige EU-land waarin werkgevers geen vrije dagen aan werknemers kunnen toewijzen.

Ook betwijfelen de werkgeversorganisaties of de kortere verjaringstermijn kostenneutraal zal zijn voor werkgevers, zoals het kabinet beloofd. Volgens het Europese Hof moeten zieke werknemers evenveel vakantiedagen kunnen opbouwen als gezonde werknemers. Nu bouwen zij de helft van het aantal dagen op. Als zieke werknemers meer dagen gaan opbouwen, kost dat het bedrijfsleven tientallen miljoenen per jaar.

Verder pleiten de werkgeversorganisaties in het FD ervoor dat in cao’s geen extra vrije dagen worden vastgelegd, maar extra geld. Dan kunnen werknemers zelf kiezen of ze extra vrije dagen kopen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.