Topvrouwen werven? Gelijke betaling het belangrijkst

0

Als werkgevers aantrekkelijker willen worden voor topvrouwen, doen zij er goed aan vrouwen hetzelfde te betalen als mannen en dit ook uit te dragen. Maar liefst 87 procent van de hoogopgeleide vrouwen met managementambitie vindt werkgevers aantrekkelijker als vrouwen hetzelfde verdienen als mannen.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Vrouwen met Management Ambitie van 2009’ van Intelligence Group, waarin 417 vrouwen werden ondervraagd.

Op de vraag ‘Hoe kan een werkgever aantrekkelijker worden voor vrouwen met management ambitie?’ antwoordden hoogopgeleide vrouwen die (willen) werken in een managementfunctie, dat dat kan door vrouwen en mannen hetzelfde te betalen. Andere maatregelen waarmee een werkgever aantrekkelijker wordt voor hoogopgeleide vrouwen is de al aanwezige vrouwen in management/raad van bestuur zichtbaar maken en het stimuleren van tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Deze mogelijkheden zijn echter wel veel minder belangrijk dan het bieden van gelijke betaling tussen mannen en vrouwen.

Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group: ‘Er zijn talloze bedrijven die beweren dat ze vrouwen in management functies hoog op de agenda hebben staan. En ze tekenen dan bijvoorbeeld het convenant van Talent naar de Top, maar dat blijkt veelal window dressing. Als ze echt vrouwen naar de top willen, zullen ze inzichtelijk moeten maken dat ze gelijk belonen. Helaas laat niemand dit zien, terwijl het ongeveer de meest makkelijke informatie is die je uit je administratie kunt trekken. De reden waarom ze het niet inzichtelijk willen maken, is omdat ze stuk voor stuk ongelijk belonen. Al die bedrijven roepen hoe belangrijk ze vrouwvriendelijkheid vinden, maar als ze ècht verschil willen maken, dan brengen ze de harde cijfers naar buiten. Mijn advies aan al die bedrijven is: 1) als je zegt dat je een vrouwvriendelijk bedrijf bent, ga dan ook daadwerkelijk gelijk belonen, en 2) bewijs dat dan ook door bijvoorbeeld een onafhankelijk beloningsbureau te laten beoordelen dat je ook echt onafhankelijk beloont.’

Combinatie zorg-arbeid

Veel aspecten die de aantrekkelijkheid van werkgevers verbeteren, hebben vaak te maken met het makkelijker maken van de combinatie arbeid, privé en zorg. Deze aspecten zijn: ‘Tijd- en plaatsonafhankelijk werken’, ‘Arbeidsvoorwaardelijk maatwerk per individuele werknemer’, ‘Schooltijdbanen’, ‘Beleid uitdragen over zorg en arbeid’ en ‘Levensfasebewust beleid’.

Opvallend is dat ‘Betaald vaderschapsverlof’ door vrouwen ook vaak ervaren wordt als mogelijkheid om aantrekkelijker te worden als werkgever voor vrouwen met management ambitie. Maar liefst 40 procent van de vrouwen noemt vaderschapsverlof als vrouwvriendelijk beleid. ‘Door het invoeren van vaderschapsverlof, kan een werkgever zich profileren als een vrouwvriendelijke werkgever. Dat is natuurlijk een interessante constatering’.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.