Topbeloningen groeien sneller dan gemiddeld

1

Topbeloningen in het bedrijfsleven groeien sinds eind jaren negentig harder dan gemiddeld. Bestuurders van grote, niet-financiële ondernemingen zonder beursnotering verdienen steeds meer omdat de bedrijfsomvang toeneemt.

Bij beursgenoteerde ondernemingen is de groei van topbeloningen sterker, maar deze is slechts gedeeltelijk te verklaren door een toename in bedrijfsomvang. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Tot 1998 verdiende 0,1 procent van de werkende bevolking het hoogste loon. Zij waren goed voor 1,3 procent van het totale arbeidsinkomen. Uit de rapportage blijkt dat vanaf 1998 het inkomensaandeel van deze topverdieners is toegenomen tot 2 procent in 2006. De top verdiende in dat jaar dus twintig keer het gemiddelde loon. In andere landen is dit veel meer, bijvoorbeeld ruim veertig keer in Duitsland en bijna tachtig keer in de Verenigde Staten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. de gemiddelde salarissen worden niet verhoogd maar de topsalarissen worden door de managers zelf verhoogd
    Het managmend van Nijeroden moet zich schamen voor hun a-sociale opleidingen
    en het kweken van topcriminelen