‘Toezicht pensioenfondsen te veel korte termijn’

0

De toezichthouders van de pensioenfondsen kijken te veel naar de korte termijn.

Dat zei Rudi Nieuwenhoven, voorzitter van het pensioenfonds van telecombedrijf KPN, woensdag tijdens de tweede dag van het Pensioen Forum 2010.

,,Bestuurders van pensioenfondsen dienen langetermijnoriëntatie te hebben. Daar zit meteen de spanning met de toezichthouders die meer de korte termijn in de gaten houden. De toezichthouders mogen wel meer oog hebben voor bestuurlijke processen”, zo zei Nieuwenhoven.

De bestuurder constateerde ook dat het toezicht door de waakhonden De Nederlansche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) erg sterk vanuit de letter van de wet wordt benaderd. Die houding is volgens hem te begrijpen ,,vanuit hun wettelijke opdracht”. Toch ziet hij liever een toezichthouder die zich sterker richt op de uitvoering van het beleid. ,,De focus ligt te vaak op het opsporen van kleine onvolkomenheden.”

De bestuurder verwees overigens ook naar de pensioenfondsen zelf in hun samenwerking met DNB en AFM. ,,We hebben een eigen verantwoordelijkheid om tijdig en op de juiste manier gegevens aan te leveren. Toezichthouders geven aan dat dit in een aantal gevallen consequent niet zo is.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.