Thuiswerken niet altijd productiever

0

Werknemers die volledig thuiswerken zijn op de lange termijn minder productief dan werknemers die niet thuiswerken.

Dit blijkt uit een TNO-expertmeeting over de effecten van het Nieuwe Werken.

Bij steeds meer bedrijven is het mogelijk om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Door het terugdringen van de reistijd zou het Nieuwe Werken de samenleving miljaren euro’s kunnen opleveren. Ook zouden mensen die flexibel werken zich gezonder gedragen en daardoor zich beter voelen. Volgens TNO is er echter nog veel onduidelijkheid over de effecten van Het Nieuwe Werken op productiviteit van werknemers. Daarom organiseerde TNO een expertmeeting over dit onderwerp.

Hieruit blijkt dat thuiswerken op de korte termijn een gunstig effect lijkt te hebben op de productiviteit. Maar wanneer een werknemer voor langere tijd volledig thuiswerkt, neemt de productiviteit weer af. Het kan zelfs zo zijn dat de productiviteit op langere termijn lager is dan bij medewerkers die niet thuiswerken. Dit komt doordat mensen die volledig thuiswerken minder binding hebben met het bedrijf.

Gedeeltelijk thuiswerken geeft wel een blijvend positief effect op de productiviteit omdat binding en samenwerking behouden blijven, aldus TNO.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.