‘Te veel regelzucht overheid kinderopvang’

0

De overheid moet kinderopvangbedrijven niet verplichten websites bij te houden om ouders te informeren over de kwaliteit van hun organisatie. VVD en CDA betoogden dat woensdag bij een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over een wetsvoorstel om de kwaliteit en veiligheid van de kinderopvang te verbeteren.

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen sprak van ,,overheidsbemoeienis waar die niet nodig is”. Zij diende samen met CDA’er Pieter Heerma een amendement in om de ,,regelzucht” van tafel te krijgen.

Maar Asscher noemde de websites wel nodig. Volgens hem moeten ouders genoeg informatie hebben om een verantwoorde keuze te kunnen maken voor de opvang van hun kind. ,,De belangen van de ouders moeten prevaleren boven die van de ondernemers”, vindt de minister.

Het wetsvoorstel regelt verder onder meer dat medewerkers in de kinderopvang continu gescreend worden om te zien of ze strafbare feiten hebben begaan. Ook komt er een wettelijke meldplicht kindermishandeling.

Asscher wees tijdens het debat enkele malen op de Amsterdamse zedenzaak uit 2010 om het belang van het wetsvoorstel te onderstrepen. De Kamer steunt in grote lijnen zijn plannen om de veiligheid van de kinderen voorop te stellen, al toonde zij zich wel bezorgd over de regeldruk.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.