Tarieven freelancers in twee jaar met 42 procent gedaald

3

De tarieven die freelancers hanteren zijn het afgelopen jaar met gemiddeld 15 procent gedaald, vergeleken met twee jaar geleden is dit zelfs 42 procent.

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 15.000 freelancers gedaan door Hoofdkraan, een online marktplaats voor freelancers en ondernemers.

De grootste terugloop in tarief (35 procent) vond plaats onder marketeers en tekstschrijvers. Ook accountants zagen hun uurtarief slinken met 30 procent van gemiddeld 65 euro naar 45 euro. Secretaresses en Personal Assistents gingen er dit jaar als enige op vooruit en vragen gemiddeld 40 euro per uur, een verhoging van 25 procent ten opzichte van 2011.

Ook de regionale verschillen in tarief nemen af. De tarieven in de regio Amsterdam zijn gemiddeld met 30 procent gedaald in tegenstelling tot de tarieven in Zeeland en Groningen die licht stegen. Hierdoor liggen bijna alle regio’s op het landelijke gemiddelde.

Wel is het aantal opdrachten dat bij Hoofdkraan wordt uitgezet verdubbeld. Dit is mogelijk te verklaren door het belang dat ondernemers hebben bij online vindbaarheid en het online zaken doen. In het algemeen ligt het tarief van een freelancer rond de 42 euro.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Het is natuurlijk maar de vraag of de 15.000 freelancers van Hoofdkraan representatief zijn. Je kunt niet ‘in het algemeen’ praten over het tarief van een freelancer. Die kan immers enorm uiteen lopen, gerelateerd aan de persoonlijke marktwaarde. We hebben het in Nederland toch ook niet over het ‘gemiddelde uurloon’ van werkenden.
    Een verkeerd soort stemmingmakerij vind ik dit soort -kort door de bocht- artikelen.