Subsidies voor praktijkopleidingen docenten

1

Staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) heeft 55 aanvragen toegewezen van opleidingsscholen voor de tegemoetkoming van kosten voor studenten die binnen de scholen een lerarenopleiding volgen.

Van de 55 scholen hebben er 27 scholen in juli van dit jaar reeds hun beschikking ontvangen. De NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) heeft deze aanvragen in opdracht van het ministerie beoordeeld.

Vanaf 2010 investeert staatssecretaris Van Bijsterveldt jaarlijks 17 miljoen om aankomende docenten op te leiden op hun toekomstige werkplek: de school.
Deze opleidingsvorm leidt studenten direct voor klas op tot leraar. Zij worden daarbij intensief begeleid door zowel de school als de lerarenopleiding. Het zogenoemde ‘opleiden in de school’ verbetert niet alleen de aansluiting tussen de lerarenopleiding en de onderwijspraktijk, maar biedt tevens een bijdrage aan het huidige lerarentekort.

Op dit moment staan ruim 50.000 HBO en WO studenten ingeschreven aan een lerarenopleiding. Daarvan worden circa 4.000 studenten opgeleid volgens het principe van ‘opleiden in de school’. Doelstelling is om het aantal deelnemende studenten in 2011 te verdubbelen naar 8.000 studenten per jaar. “Opleiden in de school is een prachtig voorbeeld van wederzijds leren. Studenten draaien tijdens hun opleiding direct mee in de klas waardoor ze de theorie makkelijker aan de praktijk koppelen en de lerarenopleidingen sluiten op hun beurt beter aan op wat er in de praktijk gevraagd wordt.”, aldus Van Bijsterveldt.

Opleiden in de school is één van de maatregelen uit de Kwaliteitsagenda ‘Krachtig Meesterschap’. Doel van deze agenda is de kwaliteit van de huidige lerarenopleidingen te versterken, meer mensen te winnen voor het onderwijs én meer differentiatie in de opleiding en het leraarsvak te realiseren.

Meer informatie >> 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. arie van hal op

    I heb een aantal jarengeleden mijn leraenopleiding derde graads bouwkunde/bouwtechniek behaald.
    Ben eigelijk nooit op eeen school terecht gekomen omdat de bouw de praktijkme meer trok.nu kom ik per 1 feb 2010 zonder werk. wil daarom toch kijken of ik de praktijk ervaring toch wel 33 jaar op school kan uitdragen. Hoe kom ik in aanmerking cq mogelijkheid om toch op school terecht te komen als leraar.