Studie toont positieve resultaten tijd- en plaatsonafhankelijk werken

0

In steeds meer organisaties is het mogelijk om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Echter, medewerkers die gebruik maken van deze mogelijkheden worden met de nek aangekeken door collega s die wel ‘normaal’ op kantoor werken. Althans, zo voelen – en in sommige gevallen ervaren – deze flexibele medewerkers dat. Door dit ‘stigma’ maakt lang niet iedereen gebruik van de mogelijkheid om flexibel te werken.

Minder stress

Een studie uitgevoerd door de University of Minnesota en MIT, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in de American Sociological Review, laat zien dat medewerkers die controle hebben over hun eigen werkschema minder stress, minder burn-out-verschijnselen en meer werktevredenheid ervaren. De onderzoekers hebben de productiviteit niet gemeten. Echter, zo stippen zij aan, er is een correlatie tussen tevreden medewerkers en goede prestaties.

Het onderzoek

Gedurende een jaar volgden de onderzoekers 850 medewerkers van de IT-afdeling van een groot bedrijf. De helft hiervan werkte gedurende de standaard kantooruren. De andere helft nam deel aan het STAR-programma. De deelnemers aan STAR (dat staat voor support, transform, achieve, results) mochten zelf bepalen waar, wanneer en hoe zij werkten.

Bij aanvang van het STAR-programma werd met het team afspraken gemaakt over schema’s die pasten bij specifieke projecten en werden ‘nutteloze’ vergaderingen geschrapt. Medewerkers konden hun eigen uren bepalen, zolang ze hun werk maar afkregen. Om het ‘stigma-denken’ tegen te gaan kregen managers training. Zij leerden kijken naar resultaten in plaats van naar aanwezigheid. Bovendien leerden ze meer ondersteunend te zijn aan medewerkers.

Voordelen STAR

De medewerkers die deelnamen aan het STAR-programma werkten niet minder uren dan medewerkers die niet aan het programma meededen. Ze werken alleen op ándere tijdstippen. Ook de kwaliteit van het werk leed er niet onder. Wat wel veranderde was hoe medewerkers zich voelden. De STAR-medewerkers rapporteerden een algehele verbetering van hun welzijn. Volgens de onderzoekers komt dit doordat zij een gevoel van controle ervaren. Medewerkers hoefden nergens toestemming voor te vragen en hadden hun eigen verantwoordelijkheid.

Bedrijfscultuur veranderen

Volgens professor Erin Kelly (MIT) vrezen medewerkers die flexibel gaan werken nog steeds dat dit gevolgen heeft voor hun carrièremogelijkheden. ‘De studie toont echter duidelijk aan dat iedereen – zowel medewerkers als werkgevers – profiteert van flexibele werkuren, ongeacht leeftijd, geslacht of burgerlijke staat. Iedereen zou dus de mogelijkheid moeten krijgen om de eigen werktijden te bepalen. Iedere organisatie kan veranderen. Er zal in eerste instantie altijd weerstand zijn, omdat van 9 tot 5 werken gewoon diepgeworteld is in de bedrijfscultuur, maar iedereen wint door de mogelijkheid te geven om zelf te bepalen wanneer, waar en hoe je werkt.’

Bron: Bloomberg

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.