Studenten enthousiast over onderwijs bijbaan

1

Zeven op de tien studenten die werken in het onderwijs, willen daadwerkelijk hun onderwijsbevoegdheid halen. Voordat ze aan hun bijbaan begonnen, gaf maar 40 procent aan daar behoefte aan te hebben.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van Studelta Onderwijs, de organisatie die bemiddelt in studiegerelateerde werkervaring voor studenten vanaf het derde studiejaar.

Studelta heeft vanaf het schooljaar 2008/2009 inmiddels 250 laatstejaarsstudenten geholpen aan een bijbaan in het voortgezet onderwijs. ,,Het gaat dan om hbo- of universitaire studenten die een relevante studie doen zoals natuurkunde, wiskunde of geschiedenis. De studenten kunnen met deze bijbaan bekijken of een baan in het onderwijs iets voor ze is en tegelijkertijd wordt het lerarentekort tegengegaan’’, aldus een woordvoerder van Studelta.

De studenten worden ingezet als assistent-leerkracht, huiswerkbegeleider of bijvoorbeeld als invaller. Pas als iemand zijn onderwijsbevoegdheid heeft, is hij officieel docent. Deze studie duurt twee jaar.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is erg blij met het initiatief van Studelta. ,,Het is goed nieuws als het op deze manier lukt de interesse voor het onderwijs te wekken bij studenten”, aldus de woordvoerder van AOb. ,,We moeten alleen opletten dat zij niet volledig voor de klas komen te staan, zonder de benodigde diploma’s.”

Lees ook:
> Aantal flexibele arbeidscontracten in het onderwijs groeit
> Den Haag wil leraar op voetstuk plaatsen
> Extra geld voor verbetering kwaliteit lerarenopleiding

en meer …

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Laurens Haase | Visser & Visser op

    Jazeker, dit is geen probleem. Op grond van artikel 7:629 BW, lid 9 mogen maximaal twee wachtdagen worden ingehouden als dit in de individuele arbeidsovereenkomst of in de CAO is overeengekomen. Dit geldt ook voor iemand die het minimumloon verdient. De Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is bedoeld om onderbetaling te voorkomen. Aangezien over wachtdagen bij ziekte geen salaris is verschuldigd, is er geen sprake van onderbetaling c.q. overtreding van de Wet Aanpak Schijnconstructies of de Wet op het Minimumloon (WML).