Specialisten en ziekenhuizen tegen plan Klink

1

Medisch specialisten en ziekenhuizen hebben zich dinsdag gekeerd tegen plannen van demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid om per 2011 het bestuur van ziekenhuizen volledig verantwoordelijk te maken voor de honoraria van de specialisten.

Ziekenhuizen moeten niet verantwoordelijk worden gemaakt voor de hoogte van de salarissen van medisch specialisten, zo reageerde de Orde van Medisch Specialisten. De belangenorganisatie noemt de voorstellen onacceptabel en kondigde aan naar de rechter te stappen.

De ziekenhuizen meldden dat de plannen op dit moment onuitvoerbaar zijn. Voorzitter Roelf de Boer van NVZ vereniging van ziekenhuizen: ,,Dit voelt in eerste instantie niet goed, alsof er beheerst iets over de schutting wordt gegooid.” Hij vindt dat Klink het voorstel onvoldoende handen en voeten geeft.

De bewindsman presenteerde zijn plannen maandagavond onverwacht in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

Er is al vele jaren geharrewar over de inkomens van specialisten. Volgens Klink verdienen ze te veel. Tot nu toe bepaalde de overheid de hoogte van de tarieven die de artsen in rekening mochten brengen, maar het lukte diverse kabinetten niet de salarissen omlaag te krijgen. Klink wil het nu over een andere boeg gooien.

In zijn voorstel krijgen ziekenhuizen een vast bedrag, dat ze mogen besteden aan salarissen van de artsen. De raden van bestuur kunnen dan zelf beslissen of ze artsen extra belonen als die bijvoorbeeld heel goede zorg leveren. Zo wil de minister voorkomen dat de dokters hun motivatie verliezen om hard en goed te werken.

De zegsvrouw van de specialisten zegt dat Klink op een conflict lijkt aan te sturen. ,,Het lijkt er ook op dat hij de specialisten indirect in een dienstverbandstructuur probeert te krijgen.”

Veel specialisten zijn ‘vrijgevestigd’ en dus niet in dienst zijn van een ziekenhuis. De laatste tijd gaan veel stemmen op specialisten, net als bijvoorbeeld hoogleraren bij een universiteit, in vaste dienst te nemen tegen een vast salaris. Volgens de Orde van Medisch Specialisten hebben recente onderzoeken uitgewezen dat dit geen oplossing biedt. Volgens de woordvoerster kan het zijn dat artsen in loondienst minder productief worden en er wachtlijsten ontstaan voor patiënten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. In elk geval kan voor de zoveelste keer worden vastgesteld dat mijnheer Klink met z’n onzinnige voorstellen geen flauw benul heeft wat zich in de gezondheidszorgsector afspeelt. Iemand die vanuit het door hem zelf veronderstelde bezit van intelligentie en analytische vermogen op basis van een pietsie info die hem door een paar ambtenaren wordt ingefluisterd steeds weer domme besluiten neemt.