Snijden in het kerstpakket: gouden bezuinigingstip of snijden in eigen vingers?

3

Vorig jaar werden de meeste kerstpakketten nog besteld vóór de gevolgen van de kredietcrisis echt voelbaar werden. Dit jaar ligt dat geheel anders: we zitten middenin een recessie en kosten besparen is dan de automatische reactie. Maar het kerstpakket afschaffen, gaat dat niet wat ver?

De redactie van P&Oactueel vroeg een aantal HR-professionals of zij verwachten dat werknemers ook dit jaar een kerstpakket zullen krijgen.

Lekker positief het nieuwe jaar in

Antoine van der Maas, zelfstandig recruitment consultant, vindt afschaffen geen optie: ‘Iedereen zal er begrip voor hebben dat er in kosten wordt gesneden en dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien, maar ik denk dat een kerstpakket juist een mooi gebaar kan zijn om samen het jaar af te sluiten en lekker positief het nieuwe jaar in te gaan!’

Windlichten gevuld met thee

John Hofman, HR-manager, heeft wisselende gedachten bij het kerstpakket. Enerzijds heeft hij mooie herinneringen aan de kalkoenen die zijn vader in de jaren zestig voor kerst meekreeg van de directeur, anderzijds heeft hij weinig op met ‘windlichten gevuld met thee en andere luxe producten die elders niet vallen te slijten’. Hij verwacht dat de Nederlandse werknemer dit jaar gewoon kan rekenen op een kerstpakket: ‘Het management heeft vaak de drang om in crisisachtige tijden iets te willen laten zien van hun medeleven en in die zin doet het onthouden van een presentje aan de medewerker daaraan afbreuk.’

Laat medewerkers kiezen

Barbara Knegjens, loopbaanadviseur en trainer bij Knegjens Consultancy, denkt dat dit een goed moment is om een leukere en vooral meer zinvolle invulling aan het kerstgeschenk te gaan geven dan het oubollige, standaard kerstpakket: ‘Laat medewerkers kiezen of ze die vieze blikjes willen of het willen omzetten in bijvoorbeeld een persoonlijk abonnement op een vakblad of het weggeven aan een goed doel, of het dubbele bedrag in het opleidingsbudget of investeren in een personeelsfeest.’ Crisis of geen crisis, afschaffen is ook volgens haar geen optie.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Wat mij verbaasd is dat de discussie enkel gaat over hoe het pakket er uit moet zien. Iedereen lijkt er van uit te gaan dat het een soort verworven recht is om een pakket te krijgen en we maken ons alleen druk “hoe groot” het dit jaar moet zijn. Afschaffen is geen optie is een beetje de rode draad in dit artikel maar misschien moet het hele concept kerstpakket eens opnieuw bekeken worden. Het is/was een “cadeautje van de baas” en zeker geen secundaire arbeidsvoorwaarde of een artikel uit de CAO. De discussie moet dan ook niet zijn wat je krijgt, de vraag of spanning zou moeten zijn of je wat krijgt.

  en…….

  Met de kredietcrisis die we ons allemaal hebben laten aanpraten is het ouderwetse kerspakket (of zoals eerder geschreven de kalkoen) misschien zo gek nog niet.

 2. Misschien een tip, wij hebben vorig jaar met wat lekkere dingen iedereen een zelfgemaakte kadobon gegeven met een bepaald bedrag erop voor
  kleding of schoenen. Als het gekocht was konden ze de kassabon inleveren en kregen ze het geld terug.
  Zo had iedereen iets naar eigen smaak
  en als ze niet allemaal tegelijk de bon inleveren kun je de kosten wat spreiden.
  Het is ons in elk geval heel goed bevallen.

 3. Inkopers die zich willen ori?nteren op de aankoop van relatie- en eindejaarsgeschenken en Eigen Keuze-systemen zijn op 9 en 10 september weer van harte welkom op de beurs RelatieZ, georganiseerd door Het Portaal Uitgevers, o.a. de uitgever van PromZ Magazine.

  Als u de nieuwste geschenken en kerstpakketten bij elkaar wilt zien kom dan 9&10 september 2009 naar RelatieZ, in de Jaarbeurs Utrecht.

  De top van de nederlandse kerstpakket en relatiegeschenk leveranciers toont tijdens deze beurs de noviteiten voor 2009.

  Er zijn maximaal 2000 gratis toegangskaarten beschikbaar.

  RelatieZ: de beurs voor kerstpakketten en exclusieve relatiegeschenken.