Schorsing? Mag je eisen dat een werknemer zijn bedrijfs- of leaseauto inlevert?

0

Ja, als de werknemer een bedrijfs- of leaseauto niet privé mag gebruiken, want de auto wordt in deze situatie niet als loon aangemerkt. Dat mag de werkgever niet als de werknemer de bedrijfs- of leaseauto ook privé mag gebruiken want in deze situatie wordt de auto wel als loon aangemerkt.

Privégebruik

Als de auto wel als loon wordt aangemerkt en de werkgever neemt de auto toch in, dan moet hij aan de werknemer een bepaalde compensatie betalen.
Betaalt de werknemer een vergoeding voor het privégebruik, dan zal pas sprake zijn van loon als het privégebruik de omvang van het gebruik waarvoor hij betaalt overschrijdt.

 

Feitelijke situatie

Het kan ook zijn dat er geen duidelijke afspraken met de werknemer zijn gemaakt. Of dat de werkgever in afwijking van de gemaakte afspraken privégebruik toch toestaat. In deze gevallen is de feitelijke situatie doorslaggevend en wordt het privégebruik van de auto als loon aangemerkt. De werkgever moet dan een compensatie betalen aan de werknemer als hij de auto inneemt.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de juristen van XpertHR.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.