Samenwerking werkgevers metaal en techniek

0

De werkgeversorganisaties in de metaal en techniek en de technologische industrie bundelen hun krachten.

Zij willen de arbeidsvoorwaarden in de sector beter op elkaar afstemmen en op termijn toe naar één cao, één pensioenregeling en één opleidingsfonds.

Daarom treedt de FME-CWM (ondernemersorganisatie technologische industrie) toe tot de FWM, de federatie van werkgeversorganisaties in de metaal en techniek, zo hebben beide organisaties maandag in Den Haag bekendgemaakt. De federatie gaat verder onder de naam Federatie Werkgevers Techniek. Die gaat onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden namens 29.000 bedrijven die samen 480.000 werknemers hebben.

Nu zijn er aparte cao’s voor de metaal en techniek en voor de metalektro. Door de arbeidsvoorwaarden en de pensioenregelingen beter op elkaar af te stemmen kunnen mensen binnen de techniek makkelijker van baan veranderen. Scheidend voorzitter van de FME, Jan Kamminga, vindt ook dat de vakbonden de werkgevers nu te gemakkelijk tegen elkaar kunnen uitspelen.

De nieuwe federatie wil intensief gaan samenwerken om nieuw personeel binnen te halen. Ook de opleidingsfondsen gaan nauw samenwerken. Door één front te vormen, zal het werven van jong technisch personeel volgens Kamminga beter gaan. De bundeling van krachten kan ook voordelen bieden op het gebied van de lobby, de internationale positie van de bedrijven en het oplossen van milieu-problematiek.

De FME blijft ook als afzonderlijke organisatie bestaan. VVD-Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming wordt de nieuwe voorzitter.

FNV Bondgenoten juicht de samenwerking toe. Die kan volgens de bond leiden tot betere afspraken over arbeidsvoorwaarden voor de hele metaalsector. Volgens Gena Winkels van vakbond Vereniging Hoger Personeel (VHP) wordt het voor personeel in de sector gemakkelijker om over te stappen van het ene naar het andere bedrijf.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.