Ruimere omscholingsbonus voor nieuw personeel

0

Met de omscholingsbonus moeten meer werkgevers gestimuleerd worden om mensen in dienst te nemen die kort werkloos zijn en wat extra opleiding nodig hebben voor de nieuwe functie.

Volgens demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wordt er nu te weinig gebruik gemaakt van de omscholingsbonus wegens beperkende regels. Daarom wil hij de scholingsregeling verruimen. Dat heeft hij dinsdag gezegd.

Frictiewerkloosheid

Nu kan een werkgever de scholingsbonus alleen nog krijgen voor een nieuwe werknemer die maximaal vier weken werkloos is geweest. Straks kan een werkgever de bonus ook ontvangen voor een werknemer, bij wie de periode tussen zijn oude en huidige dienstbetrekking ten hoogste drie maanden is. Door te stimuleren dat meer mensen van de ene naar de andere baan doorstromen, hoopt de minister ‘frictiewerkloosheid’ tegen te gaan. Nu wordt vaak de doorstroming belemmerd, omdat werklozen niet helemaal de juiste papieren hebben voor beschikbare vacatures.

Het kabinet heeft in de aanpak van de economische crisis de omscholingsbonus ingesteld om werkgevers die nog wel veel vacatures hebben, zoals in de zorg, te stimuleren om met ontslag bedreigd personeel uit andere sectoren in dienst te nemen. Het moet gewoner worden om van sector naar sector te gaan, vindt Donner. In de ene sector valt nu eenmaal soms meer te beleven dan in de andere. ,,Het transport houdt er rekening mee in de toekomst toch weer zo’n 50.000 mensen nodig te hebben.” Om deze werkgevers over de streep te trekken worden de kosten voor omscholing voor de helft vergoed met een maximum van 2500 euro.

Een demissionair kabinet of niet, de effecten van de crisis lopen door, aldus Donner. De staatsschuld loopt op met 100 miljoen euro per dag, zei hij, en er komen 10.000 werklozen per maand bij.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.