Reistijd naar werk neemt toe

0

De reistijd van hogeropgeleiden naar hun werk is de afgelopen jaren toegenomen. . Momenteel reist 42% langer dan een half uur, vorig jaar was dit 38%, in 2011 was dit 32%. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht.

Oorzaak, volgens Yacht, is het slechtere economische klimaat waardoor werknemers gedwongen worden om een baan verder van hun woonplek te accepteren. Een op de tien hoger opgeleiden (10%) reist momenteel zelfs langer dan een uur.

De reisbereidheid van de hogeropgeleiden is stabiel: 35% is bereid langer te reizen dan ze nu doen, vorig jaar was dit 34%. Twee jaar geleden was dit nog 39%.

Vrouwen en mannen
Uit het onderzoek van Yacht blijkt dat mannen een grotere reisbereidheid hebben dan vrouwen. Bij de mannen is 56% bereid langer dan 30 minuten naar het werk te reizen. Bij de vrouwen is dat 43%. Het verschil tussen WO opgeleiden en HBO opgeleiden in bereidheid om te reizen is 10%, 58% versus 48%.

Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Opvallend is dat ICT’ers het meest reisbereid zijn. Van hen is 61% bereid langer dan een half uur te reizen. Hogeropgeleiden werkzaam binnen communicatie/media en de detailhandel zijn het minst bereid te reizen (39% langer dan 30 minuten). Wat verder opvalt is dat men in Zeeland, net als vorig jaar niet tot bewegen is te krijgen. Niet alleen hebben zij doorgaans een lage reistijd. 72% is binnen 30 minuten op het werk, landelijk is dit 60%. Maar zij zijn ook niet bereid veel te reizen. Is in Nederland 50% bereid langer dan 30 minuten te reizen, in Zeeland is dat niet meer dan 43%.’

Bron:ANP

Lees meer over:

Over Auteur