Proeftijdontslag en nieuw contract, misbruik?

0

Een werknemer krijgt ontslag in zijn proeftijd en tegelijkertijd een ander, beperkter contract. Is er sprake van misbruik van de opzegbevoegdheid?

De situatie

Een fitnessinstructeur komt in dienst bij een sportschool op een contract voor zes maanden, 24 uur per week met een proeftijd van een maand. De werkgever deelt hem binnen de proeftijd mee dat een andere kandidaat toch beter opgeleid is en dat die op de plek van de fitnessinstructeur gaat werken. De werkgever biedt de man wel een ander contract aan, voor minimaal 6 uur per week. De instructeur blijft werken, maar tekent het nieuwe contract niet. Na een paar maanden werken vind hij dat hij te weinig uren uitbetaald krijgt en spant een kort geding aan om het loon alsnog te ontvangen.

Bij de rechter

De rechter wijst de loonvordering af en oordeelt dat er geen proeftijdontslag was, maar wel een wijziging in de arbeidsvoorwaarden. De instructeur laat het hier niet bij zitten en gaat in hoger beroep.

Hoe oordeelt het hof? En is er sprake van misbruik van de opzegbevoegdheid? Lees de antwoorden op deze vragen en meer achtergronden van deze zaak.

Lees ook: ‘Mondeling proeftijd afspreken mag‘ en ‘Ontslag voor aanvang proeftijd wegens zwangerschap?

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.