‘Pensioenfondsen kunnen nog stuk duurzamer’

0

Pensioenfondsen beleggen weliswaar steeds duurzamer, maar ze laten ook veel mogelijkheden onbenut. Dat constateert de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) na bijna alle Nederlandse pensioenfondsen te hebben onderzocht.

 

Volgens de vereniging kan het duurzame beleid nog veel systematischer dan nu het geval is. Wel stelt de organisatie dat duurzaam beleggen een aanhoudende trend is onder de 50 onderzochte fondsen: er wordt steeds meer rekening gehouden met bijvoorbeeld sociale factoren en het milieu. Volgens het onderzoek scoort het Pensioenfonds Zorg en Welzijn het beste, gevolgd door BPF Landbouw en BPF Bouw.

Punt van kritiek is het gebrek aan vrouwen in de bestuurskamers van pensioenfondsen: slechts een op de acht bestuurders is vrouwelijk. Daarnaast constateert de VBDO dat de fondsen niet transparant zijn over hun beleggingen: slechts 18 van de 50 onderzochte fondsen hebben een openbare lijst gepubliceerd waarop te zien is in welke categorieën ze het geld van de deelnemers investeren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.