Pensioenfonds zorg gaat uit van langer werken

3

Werknemers in de zorg moeten gemiddeld vier maanden langer doorwerken voor hetzelfde pensioen. Nieuwe werknemers in de sector moeten zeven maanden langer doorwerken.

Het bestuur van het pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft namelijk besloten de opbouw van het pensioen in 2011 tijdelijk te verlagen. Dat betekent dat mensen langer moeten doorsparen om aan dezelfde uitkering te komen.

Vooralsnog geldt de verlaging voor één jaar en alleen wanneer hij wordt verlengd, betekent het dat mensen echt maanden langer moeten doorwerken.

Het bestuur van het pensioenfonds neemt hiermee een voorschot op de uitkomst van de discussie over verhoging van de pensioenleeftijd. In het pensioenakkoord dat werkgevers en vakbeweging dit voorjaar hebben gesloten, is afgesproken dat mensen in 2022 tot hun 66e moeten werken. Het kabinet moet nog een besluit nemen.

,,We leven gemiddeld een stuk langer”, aldus directeur Peter Borgdorff. ,,Maar voor al die extra levensjaren willen we ook een goed pensioen. Dat kunnen we met elkaar regelen als we wat langer doorwerken.” Zo blijft het pensioen betaalbaar.

Mensen kunnen er nog steeds voor kiezen eerder te stoppen met werken, aldus het pensioenfonds. Maar dat betekent een wat lager pensioen.

Het pensioenfonds verhoogt de premie in 2011 met 0,3 procent tot 23,4 procent van de pensioengrondslag. Zo blijft de premie kostendekkend. De pensioenuitkering gaat volgend jaar niet omhoog. De dekkingsgraad van het fonds is nog altijd lager dan de vereiste 105 procent en daarom kan de uitkering niet omhoog.

Het pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft 2,3 miljoen deelnemers. Het beheert een vermogen van ruim 98 miljard euro. De dekkingsgraad lag eind oktober op 101 procent.

Lees ook:
‘Werknemers moeten pensioenbewuster worden’
Veel mensen denken nog steeds voor hun 65ste met pensioen te gaan
Jonge Werkgevers steunen ingreep in pensioenuitkeringen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Het is toch een geweldig idee van pensioenfondsen om hun klanten te laten betalen voor de vele miskleunen die de managers van de fondsen hebben gemaakt.
  Al in 1950 wisten deze heren dat de geboortegolf van 1946 en 1947 zich als een golf door de jaren heen verplaatst.
  Dus iedere simpele geest wist dat bij het huidige stelsel in 2011 en 2012 heel veel mensen met pensioen gaan. Helaas dat weinige intellect hebben de managers van pensioenfondsen nu eenmaal niet, wel hoe ze zelf hun zakken konden vullen. Ook de regeringen hebben bewust, uit angst voor hun stemmers, dit probleem voor zich uit geschoven.
  Nu heb ik als burger heel mijn leven betaald voor de AOW van die mensen die daar recht op hebben, nu 2011 is het een schandaal dat ik verwacht dat de huidige werkende generatie voor mij betaald. Erger nog Pecholt van D?66 geeft mij zelfs de schuld van de huidige problemen, jammer dat deze man zo met de Nederlandse ouderen om gaat, het getuigt van weinig kennis en respect voor de burgers in ons land!
  Jaren geleden zat de belastingdienst te loeren op de enorme geldmassa, die de pensioenfondsen hadden opgespaard, waar is dit geld gebleven?
  Oh ja de pensioenfondsen zijn gaan gokken, nee niet in het casino, maar in aandelen en dat doe je niet met een klein percentage van het grote overschot, nee je doet het met het hele overschot, je gokt, je verliest en ?.. je blijft gewoon op je plek zitten, steekt ondanks je mismanagement veel geld in je zak en bedenkt een list.
  Verhoog de premies, verlaag de uitkeringen en verleng de werktijd van de mensen.
  Resultaat de managers zitten er nog steeds en vullen hun zakken.
  Zoals bij vele instanties, dit noem ik diefstal en bedrog, maar ze komen er gewoon mee weg.
  Dit is dus democratie waar we zo prat op gaan?

 2. Het UWV zou zich een goed moeten orienteren op de arbeidsmarkt. Overal in de zorghuizen vinden gesprekken plaats voor forse bezuinigingen. Vast personeel moet uren inleveren. Keukens in deze huizen worden gesloten, enz., enz.
  Dit is valse hoop wekken.

 3. Al ONS ingelegd geld zijn we al kwijt of raken we alsnog kwijt: VUT = weg voor de mensen geboren na 1949; Pensioen? Verkwanseld en ‘geleend’ door de regering. WW? Na 40 jaar werken misschien nog 1 (EEN) jaar een uitkering wanneer het aan verschillende politieke partijen ligt. Ach ja, zelf genieten ze van zes jaar wachtgeld na een korte periode van aanwezig zijn in de Kamers! De huidige 50 plussers zijn beslist niet de graai-, maar de betaalgeneratie! Dank je wel overheid/-heden! Stank voor dank heeft dit. Ons waren ze nodig om Nederland groot te maken. Nu worden we aan de kant gezet.