‘Pak 100 dozen in per uur’ werkt beter dan ‘je krijgt een euro per ingepakte doos’

3

Wanneer je werknemers uitdagende prestatiedoelen geeft, verrichten ze meer werk dan wanneer je ze een bonus geeft. Dat blijkt uit onderzoek van Larco Martinelli. Hij promoveert hier volgende week vrijdag op aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Martinelli deed zijn promotieonderzoek naar blue collar workers. Hij keek welke veranderingen in de werkomstandigheden bijdragen aan betere prestaties en een hogere baantevredenheid. In zijn huidige onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven kijkt hij naar de white collar workers.

De reden waarom concrete en uitdagende doelstellingen (pak 100 dozen per uur in) beter werken dan financiële prikkels (je krijgt een euro per ingepakte doos) is dat het doel duidelijker is: ‘Werknemers weten beter wat er van ze verwacht wordt en wat ‘goed werk’ is. Wanneer je geen doelstellingen stelt maar alleen bijvoorbeeld een stukbonus, dan weten mensen niet precies wat er van hen verwacht wordt. Het is te onzeker en onduidelijk wat ‘goed werk’ is doordat er teveel ruimte voor interpretatie is. Een extra geldbedrag is natuurlijk wel goed voor de binding aan het bedrijf, maar commitment is iets anders dan prestatie.’

Uitdagende doelstellingen
Wat precies een uitdagende doelstelling is, heeft Martinelli ook onderzocht. ‘We gaven mensen de opdracht om bijvoorbeeld 100 items per uur te verwerken, waarbij ze de snelheid waarin ze dat deden zelf konden bepalen. Sommige mensen werkten door in een constante snelheid. Anderen vertraagden hun tempo en gingen vlak voor het einde heel hard werken. Dan weet je dat er ruimte is om de doelstellingen te verhogen. Bij de eerste groep weet je dat ze al hun best moeten doen om het te halen.’

Kleine beslissingen
Uit het onderzoek blijkt verder dat managers de productiviteit en het welzijn van hun medewerkers kunnen beïnvloeden met eenvoudige beslissingen, bijvoorbeeld over de plaats van producten in een opslagplaats en het inbouwen van strategische pauzes. Dit zijn eenvoudige oplossingen die meetbare resultaten opleveren over de prestaties en het welzijn van de medewerkers.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Hier sluit ik mij helemaal bij aan en ik denk dat je hier exact het verschil tussen intrinsieke en excentrieke motivatie hebt. Werkt men naar een doel toe welke een persoonlijke behoefte vervult of voert men enkel een activiteit uit om vervolgens een bonus te ontvangen?

  2. Een heel interessant onderzoek. Ik ben benieuwd of de resultaten ervan ook doorgetrokken kunnen worden naar white collar workers of vormen zij een uitzondering? Ik zie uit naar dat volgende onderzoek.

  3. Net boek van Lencioni gelezen (drie eigenschappen van een rotbaan). Erg veel herkenning met deze conclusie. En hij zegt dat het voor elk soort werk kan. Dus white collar workers zullen hiermee ook beter presteren … en gelukkiger zijn! De uitslag van volgend onderzoek ken ik dus al 🙂
    De kunst is waarschijnlijk uit te vinden WELKE prestatiedoelen je moet stellen