Ouderschapsverlofkorting blijft nog even

0

Ouders kunnen volgend jaar toch nog een belastingkorting krijgen bij het opnemen van verlof voor de zorg van hun kinderen.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wilde de zogeheten ouderschapsverlofkorting in 2012 afschaffen. Maar hij zegde donderdag in de Tweede Kamer toe dit voorlopig niet te doen.

Regeringspartij CDA heeft zich met PvdA en GroenLinks in de oppositie vooral verzet tegen het schrappen van de fiscale tegemoetkoming bij het opnemen van ouderschapsverlof. Na de zomer praat Kamp verder met de Kamer over bezuinigingen op zogeheten kindregelingen.

De verwachting is dat de minister in 2013 alsnog een einde wil maken aan de ouderschapsverlofkorting. Vorige week maakte hij al duidelijk dat het belastingvoordeel dat de overheid geeft om arbeid en zorg beter te organiseren, in zijn ogen geen goed besteed geld is. Werknemers zouden geen ouderschapsverlof opnemen wegens de fiscale korting, maar omdat in hun cao is geregeld dat de werkgever meebetaalt.

CDA, PvdA en GroenLinks eisten daarop dat de VVD-bewindsman met feiten zou komen om zijn stelling te onderbouwen. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vreest dat ouderschapsverlof een luxeregeling wordt.

CDA’er Eddy van Hijum zette ook vraagtekens bij het plan van Kamp het vrijkomende geld vervolgens te gebruiken om de inkomensafhankelijke combinatiekorting te verhogen. De laatste fiscale korting stimuleert beide ouders om te gaan werken. Het CDA wil waken voor een goede balans tussen arbeid en zorgtaken.

Overigens werkt Kamp juist mede op initiatief van Van Hijum aan een nieuw stelsel van kindregelingen. Er is nu sprake van een lappendeken van twaalf regelingen met soms tegengestelde effecten. De minister wil terug naar drie of vier basisregelingen. Deze moeten ouders ondersteunen in de kosten die ze maken in de opvoeding van hun kinderen, maar het ook meer lonend maken om te (gaan) werken.

Lees ook:
> Ouderschapsverlof marktsector vaak onbetaald

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.