Oudere werknemers: ‘Demotie maakt langer werken onmogelijk’

1

Van alle Nederlandse werknemers verwacht 40 procent dat lichter werk, bijvoorbeeld door demotie, langer werkzaam blijven (na 65 jaar) mogelijk maakt. Echter ruim de helft van de werknemers in de leeftijd van 55 tot 65 jaar denkt dat lichter werk langer doorwerken niet mogelijk maakt.

Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Iets minder dan de helft van alle Nederlandse werknemers (45 procent) denkt in staat te zijn om tot 65 jaar werkzaam te blijven. Werknemers in de leeftijd van 45 tot 55 jaar zijn hier met 50 procent zelfs iets optimistischer over dan het gemiddelde. En van werkenden in de leeftijd van 55 tot 65 jaar denkt zelfs 60 procent wel door te kunnen werken tot 65 jaar.

Werknemers van 45 tot 55 jaar optimistischer

Het aantal werkenden dat denkt door lichter werk langer werkzaam te kunnen blijven, is vergeleken met 2005 (35 procent) licht gestegen (40 procent). Ook hier blijken werknemers van 45 tot 55 jaar er in hun verwachtingen met 45 procent positiever uit te springen dan het gemiddelde. Van de oudere leeftijdsgroep (55 tot 65 jaar) denkt echter ruim 50 procent dat lichter werk niet zal helpen om langer doorwerken mogelijk te maken.


Zie het interactieve overzicht van de Nationale Arbeidsomstandigheden Enquête op www.cbs.nl.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. A.F. Bongers op

    Lichter werk en demotie is een ‘lapmiddel’ om afvallers met de bezemwagen toch nog naar de finish te brengen. Om bij te blijven is er maar een methode en dat is blijven trainen en nieuwe zaken in je blijven opnemen. Op je routine blijven freewheelen geeft je een achterstand, die niet meer in te halen is. Echt zware beroepen daar gelaten.