Ouder dan 40? Werk dan niet langer dan 25 uur per week!

0

Onderzoek van de Universiteit van Melbourne laat zien dat een 40-urige werkweek eigenlijk helemaal niet goed is. We zijn veel productiever, en herstellen ook nog eens veel sneller, wanneer we niet meer dan 25 uur werken. Vooral voor 40-plussers is het verschil groot.

Hoe meer we werken, hoe meer onze cognitieve vermogens groeien. Dat wil zeggen: tot 25 uur per week. Elk extra gewerkt uur daarbovenop zorgt voor een vermindering van cognitieve vermogens. Ook blijkt dat werknemers van 40 jaar en ouder het nóg moeilijker hebben.

Bij mensen die 60 uur per week of meer werken, functioneert het brein slechter dan mensen die überhaupt niet werken.

Gevolgen

Als dit de wetenschappelijke feiten zijn, wat betekent dat dan voor organisaties?

In de eerste plaats kunnen we kijken naar leiderschap. In de meeste organisaties worden de complexe en strategische beslissingen genomen door 40-plussers die vaak véél meer dan 25 uur per week werken. Vaak zelfs het dubbele daarvan. Wat betekent dat voor de kwaliteit van de beslissingen?

En in de tweede plaats kun je je afvragen wat alle mensen op kantoor nou eigenlijk dóen. We weten dat er gedurende de week flink wat uren verspild worden met nutteloze dingen. Dus… zouden mensen niet vanzelf al toewerken naar die 25-urige werkweek, behalve dan… dat we ze wel voor 40 betalen?

Wat kunnen we ermee?

Van vandaag op morgen zal er niet zoveel veranderen. Het invoeren van een 6-urige werkdag, zoals in Zweden, zal vermoedelijk nog wel even op zich laten wachten. Hierbij toch een paar vragen om over na te denken.

  • Als we beter en efficiënter zouden samenwerken, zouden we dan af kunnen met minder uren?
  • Zijn bepaalde momenten op de dag beter om beslissingen te nemen, bijvoorbeeld in de ochtend? En als dat dan zo is, zouden we het werk dan misschien rond die uren kunnen concentreren?
  • Kunnen we werk (ook de hogere functies) misschien zo aanpassen dat het makkelijker wordt om parttime te werken?
  • Zouden werknemers bereid zijn om minder te werken? En zou dat dan minder salaris betekenen, of meer productiviteit?
  • Wat kan een organisatie besparen door mensen parttime te laten werken?

Politiek

Wat trouwens ook te denken geeft is de politieke moraal in ons eigen Nederland. De leeftijd van onze bestuurders ligt vaak vér boven de 40 jaar, en het is bekend dat werkweken van ministers kunnen oplopen tot soms wel 75 à 100 uur.

We hebben zelfs een premier die daar gróót voorstander van is. Toch zou het met deze kennis de moeite waard zijn om eens te kijken naar alternatieven.

Bron: HR Ringleader

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.