‘Onduidelijkheid over reiskostenvergoeding’

4

Twee derde van de werknemers weet nog niet hoeveel ze er op achteruitgaan als de onbelaste reiskostenvergoeding volgend jaar komt te vervallen.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het economische bureau van ING.

Een op de negen (11 procent) ondervraagden gaat er volgens de onderzoekers in 2013 vaker door thuiswerken. De helft van de ondervraagden vindt dat de overheid moet meebetalen aan het woon-werkverkeer.

Volgend jaar vervalt de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer die werkgevers belastingvrij mogen vergoeden. Straks houden werknemers netto minder over, tenzij de werkgever de vergoeding verhoogt, aldus ING.

Werknemers kunnen volgens de economen een schatting maken hoeveel ze er op achteruit gaan door het bedrag aan onbelaste reiskostenvergoeding op de loonstrook te verminderen met hun hoogste belastingtarief.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Nou, dat wordt voor mij dan 110 euro netto per maand inleveren… Is ruim 1.300 euro per jaar, daar gaat de vakantie. Bah, wat een prutregeling zeg. Veel collega’s werken voor minimumloon, die kunnen het straks niet eens meer betalen om nog op het werk te komen!

 2. Karen van Leeuwen, P&O enzo op

  Hoi Helen,
  Ja, je hebt gelijk, tenzij er een beperking is opgenomen, zoals bijv. een zinnetje waarin staat, dat dit gebaseerd is op de huidige wettelijke regeling en als die aangepast wordt, de werkgever dan recht heeft om deze vergoeding aan te passen (of af te schaffen).
  Ik moet eerlijk toegeven, dat ik een dergelijke beperking er ook altijd in opneem; de werkgever kan er immers ook niets aan doen, dat de wetgeving veranderd. In Amerika krijgt overigens niemand in een reiskostenvergoeding en in een aantal andere (Europese) landen ook niet…
  Groetjes,
  Karen van Leeuwen
  P&O enzo

Reageer