Ondernemers: geen extra vrije dag op 5 mei

11

Als het aan MKB-Nederland en VNO-NCW ligt komt er geen jaarlijkse extra vrije dag om onze vrijheid te gedenken.

De werkgevers zijn van mening dat Nederland al in de top van Europa zit met het huidige aantal verlofdagen. Extra of nieuwe doelen moeten niet leiden tot meer dagen, maar hoogstens tot een andere verdeling of tot meer flexibiliteit bij inzet van verlofdagen, aldus de werkgeversorganisaties.

De ondernemers zijn bang dat de rekening voor deze extra vrije dag bij de ondernemers komt te liggen. Zij zijn van mening dat de Nederlandse werknemer per jaar al weinig uren werkt in vergelijking met zijn collega’s elders, wat mede komt door de grote hoeveelheid vakantie- en vrije dagen hier.

Het aanwijzen van nieuwe nationale vrije dagen betekent volgens de ondernemers dat er elders één moet worden geschrapt. De ondernemers wijzen er bovendien op dat meerdere vrije dagen in een kort tijdsbestek het risico in houden dat massaal vrij wordt genomen in de tussentijd, terwijl het werk wel gedaan moet worden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

11 reacties

 1. Gejan Starink op

  Wat een onzin. De Nederlandse werknemer zou te weinig werken.
  Ik werk in 40% van mijn tijd in Frankrijk en daar werken ze aanmerkelijk minder.
  Het wordt tijd dat wij gewoon vieren wat belangrijk is. De bevrijding is een belangrijke zaak voor Nederlanders en werkgevers ( ik ben er dus ook een) moeten niet zeuren

 2. Milko Verheijen op

  Dit is weer een echte werkgevers actie. Zij missen omzet en menen de kosten te moeten betalen voor een vrije dag. Wat een onzin! Kijk eens naar Duitsland en hoeveel vrije dagen daar wel niet zijn. En daarnaast moet ik ook constateren dat 2e Kerstdag, 2e Paasdag en 2e Pinksterdag er steeds meer gewoon gewerkt wordt. Hoezo: rekening bij de ondernemers.
  Bevrijdingsdag is voor iedereen, ongeacht afkomst, religie en noem ze allemaal maar op.

 3. Als je zonodig de bevrijding wilt vieren, dan neem je toch een verlof dag uit de bestaande reservoir. Wat is daar nu zo bezwaarlijk bij?

 4. Paul den Hartog op

  ??n extra verlofdag is wel ?% van de loonsom. Willen dewerknemers dat inleveren? Laten wij een dag ruilen voor 5 mei, bijvoorbeeld 30 april.

 5. Ben Freriksen op

  Wat opvalt aan de reacties, is dat het over geld gaat. Volgens mij moeten we het eerst eens worden over het vieren van Bevrijdingsdag. Ik ben er voor om hier jaarlijks bij stil te staan. Het is een moment van bezinning voor iedereen. Als we dit dan hebben vastgesteld, dan kunnen we eens kijken hoe dit dan geregeld zou moeten worden. De vraag is dus willen we de bevrijding jaarlijks herinneren en vieren?

 6. Henriette op

  Waarom gaan we het hebben het aantal verlofdagen?
  Het gaat volgens mij na 65 jaar niet meer om een collectief gedachtegoed om de vrijheid te vieren dan wel de beleving, viering, van een extra vrije dag. Ik ben van mening dat deze niet op het conto van de werkgever moet komen.

 7. Henriette op

  Waarom gaan we het hebben het aantal verlofdagen?
  Het gaat volgens mij na 65 jaar niet meer om een collectief gedachtegoed om de vrijheid te vieren dan wel de beleving, viering, van een extra vrije dag. Ik ben van mening dat deze niet op het conto van de werkgever moet komen.

 8. Thea Bentvelzen op

  Als onze toekomstige koning nou gewoon zijn verjaardag gaat vieren op 5 mei kunnen we die dag een uitbundig oranjefeest vieren

 9. Het blijven vieren van bevrijdingsdag 65 jaar na dato vindt ik een beetje overdone. Waar hebben wij het nu over? Ik zal het begrijpen als het ging over een dag enkele eeuwen geleden wanneer Nederland was bevrijd om vervolgens een eigen echte Nederland te stichten voor altijd.
  Wat veel fijner zou zijn is het vervangen met een vrijdag of een maandag de feestdagen die vallen op een weekend. De meeste westerse landen geven die dagen alsnog…alleen Nederland niet.

 10. M Janssen op

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit jaar ook een vrije dag had, maar niet specifiek iets heb gedaan om bevrijdingsdag te vieren. Ik vond het wel lekker zo’n extra vrije dag, maar ik denk niet dat dit jaarlijks voor kosten van de werkgever zou moeten gelden. Ik sta echt wel stil bij het feit dat we in een vrij land leven en daar blij mee moeten zijn, maar niet door op een bepaalde vrije dag naar een festival te gaan.

 11. Berendine op

  Natuurlijk willen de werknemers zo veel mogelijk doorbetaalde vrije dagen, maar voor een kleine ondernemer is dat erg duur. Ik vind een keer in de 5 jaar vrij een prima oplossing.