Ondanks recessie blijven investeren in personeel

0

In tegenstelling tot staalgigant Corus kiezen de meeste bedrijven dit jaar bewust wél voor een kerstpakket. Zo willen ze hun mensen bedanken voor de inspanningen die zij leveren om ‘hun’ bedrijf door het financiële onweer heen te loodsen. Het is echter wel verstandig om met beleid invulling te geven aan het kerstcadeau.

Recessie en cadeautjes, de enige overeenkomst tussen deze twee woorden is hun Franse oorsprong. Wie stopt nu geld in cadeautjes als de broekriem overal wordt aangehaald? ‘Dat doen bedrijven met langetermijnvisie’, zegt Leonie Benjamins, directeur van kerstpakkettenleverancier ChapeauKado. ‘Juist nú willen zij hun personeel belonen en motiveren. Die werken harder voor minder – en dan zouden ze géén cadeautje krijgen met kerst? Dat getuigt niet van veel respect.’

Bedrijven die tijdens een economische neergang blijven investeren in personeel, kunnen daarna meteen op volle snelheid verder groeien. Dat blijkt uit recent onderzoek van adviesbureau Bain & Company. Op basis daarvan concludeert Benjamins dat bedrijven hun kerstpakkettenbeleid beter niet al te drastisch aanpassen. ‘Al kost het u nu een paar tientjes per werknemer, na de recessie zult u er geen spijt van hebben.’

Let wel: een paar tientjes is vaak al genoeg. Want het kerstpakket symboliseert waardering. Dat gebaar is van groter belang dan de waarde van de inhoud. ‘Nogal wat bedrijven blijven steken bij vragen als: ‘Moet er een fles echte champagne in, of toch maar een prosecco?’ Dat is een stap te ver. Bepaal eerst binnen welk beleid het pakket past. Bent u aan het saneren of pakt de recessie juist goed voor u uit?’ Een goede, flexibele kerstpakkettenleverancier kan u daarover adviseren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.