Nieuwe cao voor mode- en sportwinkels

0

Werkgevers en vakbonden zijn tot overeenstemming gekomen over een nieuwe cao voor de mode- en sportdetailhandel.

De looptijd van de cao gaat terug naar 1 juli 2010 en loopt af op 1 juli 2012. In deze periode krijgen de werknemers een loonsverhoging van in totaal 4 procent. Zowel per 1 juli 2011 als per 1 februari 2012 worden de lonen namelijk met 2 procent verhoogd. Ook worden er tijdens de looptijd van de cao een nieuw functiewaarderingssysteem en een nieuw beloningsgebouw ingevoerd. 

Veel jongeren
In de mode- en sportdetailhandel werken veel jongeren onder de 25 jaar. Voor hen zijn er specifieke verbeteringen afgesproken. Jongeren worden voortaan beloond naar ervaring. Per 1 januari 2012 krijgt een 21-jarige met minstens twee jaar ervaring in de functie het schaalloon van een 22-jarige. En een 22-jarige met die ervaring dat van een 23-jarige. ‘Daarmee zijn de jeugdschalen nog niet afgeschaft, maar is er wel een stap in die richting gemaakt,’aldus Ron Peters, bestuurder van FNV Bondgenoten. 

Verbetering ziektedagen
Ook voor parttimers is een aantal verbeteringen afgesproken. Zo wordt de betaling van ziektedagen voortaan berekend over het gemiddeld aantal gewerkte uren in de laatste dertien weken. Daarnaast wordt bij het inroosteren van werknemers met contracten van 24 uur of minder voortaan rekening gehouden met hun eventuele tweede baan.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.