Motiveert overdosis aan beloning?

1

Aandelenopties, bonussen, cadeaubonnen en etentjes van werkgevers moeten medewerkers motiveren en ervoor zorgen dat ze harder gaan werken.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat populaire incentives van werkgevers een negatief effect hebben op sommige mensen.

Voor en tegen
Over dit onderwerp is al veel geschreven. Zo claimt Daniel Pink dat de intrinsieke motivatie daalt door extrinsieke beloningen. Volgens Dr. Gerry Ledford is dat onzin, een mythe.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek
Nieuw onderzoek onder leiding van de Nederlandse wetenschapster Esther Aarts van de Radboud University werpt nieuw licht op de zaak. Deze nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science, toont aan dat deze beloningen een negatief effect hebben op sommige mensen. Bij deze individuen zorgt een potentiële bonus ervoor dat het beloningscentrum in het brein in de overdrive gaat, waardoor het vermogen om informatie te verwerken aangetast wordt.

Drug
Het stofje dat daarvoor zorgt is de neurotransmitter dopamine. Dopamine speelt verschillende rollen in het brein. Naast het aanwakkeren van de behoefte aan waardering, speelt het onder andere een rol bij leren, aandacht en probleemoplossing. Drugs, zoals cocaïne, zorgen voor een verhoging van het dopamineniveau in de hersenen, die daardoor hyperactief worden.

Het onderzoek
Een wetenschappelijk team onder leiding van Aarts bekeek breinscans van deelnemers aan een experiment. Daarna kregen deze deelnemers een taak. Ze kregen vooraf te horen of ze in aanmerking kwamen voor een hoge of lage beloning bij het goed uitvoeren van de taak.

Bij de test verschenen de woorden links of rechts in een pijl op een computerscherm. In sommige gevallen correspondeerde het woord met de richting van de pijl, het woord links stond dan in een naar links wijzende pijl (=congruent). In andere gevallen kwamen het woord en de richting van de pijl niet met elkaar overeen (=incongruent).
De deelnemers moesten via het toetsenbord aangeven welk woord (dus links of rechts) op het scherm voor hen stond. Soms kregen zij aanwijzingen, zoals een rood kruis, om aan te geven dat woord en richting van de pijl niet overeenkwamen of juist een groene cirkel om aan te geven dat woord en richting van de pijl juist wel overeenkwamen.

Beloning
De deelnemers kwamen alleen in aanmerking voor de beloning als zij juist antwoordden binnen een tijdslimiet. Uiteraard werden minder fouten gemaakt als woord en richting van de pijl met elkaar overeenkwamen en als aanwijzingen werden gegeven over congruentie of incongruentie.

Meer onthullingen
De breinscans onthulden meer. Deelnemers met een hoog basisniveau dopamine, die een hoge beloning in het vooruitzicht werd gesteld, presteerden goed bij congruente tests. Maar bij incongruente tests presteerden zij relatief slecht.

Conclusie
De wetenschappers concluderen dat deelnemers met een hoog dopamineniveau zo afgeleid worden door de potentiele beloning dat zij moeite hebben zich te concentreren. Voor mensen die van nature een hoge dosis dopamine in hun bloed hebben werkt de belofte van een beloning bij goede prestaties als een overdosis.

Nu heeft niet iedereen een hoge dopaminespiegel. Bovendien is het voor werkgevers ondoenlijk om het dopamineniveau van medewerkers te meten. Toch lijken deze onderzoeksresultaten voldoende reden voor werkgevers om voorzichtig te zijn bij het beloven van hoge bonussen.

Bron: Psychological Science

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Linda Hovius op

    Daniel Pink zegt het iets anders: hij zegt dat bonussen averechts werken bij opdrachten waarbij je goed moet nadenken over de beste oplossing. Bij eenvoudig werk kan een bonus wel prima werken. Hij heeft ook wetenschappelijk onderzoek als bewijs hiervoor.
    Pink gebruikt zijn argument om het punt te maken dat b.v. CEO’s geen prestatiebeloning zouden moeten krijgen.
    Het is jammer dat mw Aarts niet een ingewikkelder taak heeft gegeven, maar haar onderzoek lijkt te bevestigen wat Pink zegt. Wat zorgwekkend is, want bonussen worden vooral gegeven voor ‘hogere’ functies. Waar ze dus het meeste schade berokkenen.