Mogelijk parlementair onderzoek kinderopvang

0

Het CDA overweegt een parlementair onderzoek naar de problemen bij de kinderopvang als minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken donderdag geen uitzicht biedt op een blijvende oplossing. Tweede Kamerlid Pieter Heerma zal dat donderdag naar voren brengen tijdens een overleg met de minister.

Uit cijfers die Asscher deze week naar de Kamer stuurde, blijkt dat het gebruik van kinderopvang vorig jaar met 10 procent is gedaald. Veel organisaties in de kinderopvang kunnen het daardoor niet bolwerken en moeten hun deuren sluiten. Heerma vreest grote knelpunten als de economie straks aantrekt en meer ouders opvangplekken willen.

Eind vorig jaar diende het CDA in de Kamer een voorstel in om 90 miljoen euro minder te bezuinigen op de kinderopvang. Dat haalde het niet, maar er werd wel een motie aangenomen die Asscher opriep in het voorjaar met maatregelen te komen. Heerma is bang dat daar weinig van terecht komt. Hij wil nu hom of kuit.

Mocht het antwoord van de minister onvoldoende blijken, dan moet de Kamer zelf het initiatief nemen, vindt hij. De CDA’ er denkt aan een hoorzitting en een parlementair onderzoek.

GroenLinks zal Asscher tijdens het overleg aan Asscher vragen alleenstaande ouders te ontzien bij de bezuinigingen op de kinderopvang,. Volgens Kamerlid Linda Voortman komen de klappen daarvan het hardst aan bij deze groep. Alleenstaande ouders kunnen alleen blijven werken als ze kinderopvang hebben, onderstreept ze.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.