Moeders blijven werken na bezuiniging kinderopvang

2

De bezuinigingen op de kinderopvang hebben er niet toe geleid dat veel ouders stoppen met werken. Dat schrijft minister Kamp van Sociale Zaken maandag aan de Tweede Kamer.

In het eerste kwartaal van dit jaar werkte 70,8 procent van de moeders, tegen 70,5 procent vorig jaar. Bij alleenstaande moeders ging het in het eerste kwartaal om 64,3 procent, tegen 64,6 procent vorig jaar.

Het aantal kinderen in de kinderopvang voor wie de ouders een toeslag krijgen, is in het eerste kwartaal van 2012 met 3 procent gedaald. Vorig jaar was er nog sprake van van een groei van 3 procent. Ook het aantal gastouders is afgenomen, zo blijkt uit de brief van Kamp.

Ouders betalen volgens Kamp bij kinderdagverblijven gemiddeld 0,6 procent meer dan de uurprijs waarvoor ze kinderopvangtoeslag krijgen. In de buitenschoolse opvang betalen betalen ze gemiddeld 6,3 procent meer dan de maximum uurprijs die de overheid vergoedt.

Volgens Kamp denken ouders beter na of ze echt kinderopvang nodig hebben nu die duurder is. Hij vindt het verstandig dat de meeste ouders blijven werken, ‘zeker nu het economisch tegenzit.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Deze cijfers zeggen niets over het aantal dagen dat kinderen naar een kinderdagverblijf gaan. En dat zou wel eens (flink) afgenomen kunnen zijn. En als vrouwen minder gaan werken, zijn zij financieel afhankelijker! Vanaf januari 2013 gaat er weer e.e.a. wijzigen, dus ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren!

  2. Naar mijn idee bevestigt de heer Kamp zijn eigen voorstelling van zaken door een en ander zo te presenteren. In de kinderopvang zelf is er echt wel meer aan de hand!