Mobiele technologieën steeds belangrijker voor werkgevers

0

Maar weinig bedrijven gaven in 2011 hoge prioriteit aan ‘mobiel’, maar in 2012 gaat dat waarschijnlijk veranderen.

Een op de drie organisaties wil erin investeren, in de vorm van aandacht of geld. Dat blijkt uit het onderzoek Digital Workplace Trends van Jane McConnell.

Nu steeds meer werknemers een smartphone hebben, wordt het voor werkgevers ook interessanter om informatie via dat medium voor hen te ontsluiten. Met andere woorden: werknemers hoeven niet meer vanachter een pc in te loggen om HR-zaken te regelen, ook via mobiele apps is de dienst beschikbaar. De koplopers in het veld hebben intussen al significante investeringen gedaan.
Volgens Jane McConnell verschilt de toepassing van mobiel wel per organisatie. ‘Organisaties waar vooral kenniswerkers rondlopen, zullen mobiele technologieën eerder inzetten om nieuws te delen en toegang tot algemene bestanden te regelen. Organisaties met veel blauwe boorden passen de technologieën vooral toe om de service aan klanten te verbeteren.’

Optimaliseren

Een mobiel intranet is meestal gebaseerd op het optimaliseren van het bestaande platform voor mobiel. Locatiegebaseerde intranetdiensten bevinden zich nog in een heel vroeg stadium. Voor de meeste organisaties hebben mobiele diensten via intranet geen hoge prioriteit. Daarentegen hebben 35 procent van de respondenten al mobiele diensten voor externe klanten (internet).

Samenwerking

Uit het onderzoek blijkt verder dat organisaties experimenteren met social tools, zoals social media. Toch is het nog niet gemeengoed geworden. Als belangrijkste voordeel van deze sociale technologieën noemt men kennisdeling, grotere betrokkenheid en de betere informatiepositie van medewerkers. Kostenbesparing blijkt niet zoveel uit te maken.

Zorgen

Hoewel organisaties wel aan het experimenteren zijn, maken ze zich ook zorgen, zegt Jane McConnell: ‘Bijna zestig procent van de organisaties is bezorgd over de kwaliteit van de gevonden informatie. Ook spelen er vragen bij bedrijven rondom beveiliging en privacy. Veertig procent maakt zich zorgen over het ontstaan van stuwmeren van informatie op social platforms en dertig procent is bezorgd om het samenwerken tussen ‘digital natives’ en de oudere generaties.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.