‘Ministerie moet lunchwandeling stimuleren’

2

Werkgevers moeten hun werknemers in staat stellen elke dag een lunchwandeling te maken.

Bedrijven die gevestigd zijn in een omgeving met weinig groen, moeten zorgen dat de werknemers op zijn minst een terras of een tuin hebben waar ze even lekker buiten kunnen zitten. “Groene ruimte” moet een onderdeel zijn van het recht van een werknemer op een veilige werkplek en de plicht van de werkgever om daarvoor te zorgen.

Dat advies staat in een rapport dat twee onderzoekers van kennisinstituut Alterra hebben gemaakt op verzoek van het ministerie van LNV. Het ministerie wilde weten hoe natuur en landschap meer ingezet kunnen worden op de gebieden van zorg, welzijn en werkgelegenheid. De onderzoekers hebben allerlei regelingen zoals het Actieplan Jeugdwerkloosheid, de wet Kinderopvang en de wet Wajong tegen het licht gehouden en constateren dat bijna overal ruimte is voor buitenlucht. LNV moet dat bij collega-ministeries onder de aandacht brengen.

Meer buitenlucht draagt veel bij aan ziektepreventie, stellen de onderzoekers. In Engeland is wandelen in het groen op doktersvoorschrift al heel gewoon. Veel mensen doen dat ook liever en houden het langer vol dan het bezoeken van een sportschool. Wandelen tijdens het werk kan spier- en gewrichtsklachten door beeldschermwerk voorkomen, is goed tegen overgewicht en helpt tegen psychische klachten, terwijl het voor werkgevers een bijzonder goedkope voorziening is.

Staatsbosbeheer wil meewerken aan “groen bewegen op recept”, aldus de onderzoekers. De dienst heeft eventueel 240.000 hectare natuur beschikbaar voor lunchwandelingen en wil ook tochtjes begeleiden. Staatsbosbeheer krijgt overigens ook steeds vaker telefoontjes van overspannen werknemers of mensen met een burn-out, die graag een poos in de natuur willen werken bij wijze van therapie.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Nicolette op

    Het is wel bekend dat bedrijfsartsen (bijna) overspannen medewerkers adviseren meer te gaan wandelen. Het heeft een zeer positief effect op de psychische gesteldheid van medewerkers. Echter als je midden in de stad of op een groot industrieterrein gevestigd bent, is wandelen in het groen zeer moeilijk. Lunchwandelen kan echter altijd wel.

  2. Klinkklare nonsens. Er is geen enkel steekhoudende bewijs dat buitenlucht bijdraagt aan ziektepreventie. Sterker nog: afhankelijk van de werklocatie kan het gezonder zijn tijdens pauzes binnen te blijven omdat de luchtkwaliteit veelal beter is dan buiten. Bovendien zijn er nog vele andere factoren die spelen. De invloed van zonlicht, het risico van buiten bij een ongeval betrokken te raken en ik kan er nog een heleboel meer bedenken. Verder is het ontstaan van ziekte afhankelijk van zoveel factoren en omstandigheden, erfelijkheid, leefgedrag, risicofactoren dat zo’n conclusie over het effect van buitenlucht nergens op slaat. Misschien kunnen deze geitenharen “onderzoekers”
    met hun pseudowetenschappelijk onzin iets nuttigers gaan doen. Bv onderzoek naar wat er aan gedaan kan worden aan het door wanbeleid van de overheid veroorzaakt verlies van natuur en landschap in Nederland.En hoe het in s’ hemelsnaam mogelijk is dat Staasbosbeheer tegenwoordig overspannen werknemers behandelt. Waarom moet een ministerie de lieden van genoemd “kennisinstituut” uberhaupt zo nodig op gemeenschapskosten aan het werk houden? En als wandelen in het groen tegenwoordig in de UK op doktervoorschrift wordt verordonneerd dan weten we zeker dat hun zorgsysteem (National Health en dat krijgen wij vroeg of laat ook) nu echt op de helling moet. De geneeskunde nemen we ook niet meer serieus te beginnen in Engeland. Het moet nou toch niet gekker worden, zou ik zeggen.