Minder wisselingen van beroep door crisis

0

Vorig jaar zijn minder mensen van beroep veranderd dan in de jaren ervoor. In 2009 hadden 773.000 mensen een ander beroep dan het jaar ervoor.

In 2008 waren dat er nog ruim 100.000 meer. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepresenteerd.

De afname laat zien dat minder mensen van beroep veranderen in onzekere economische tijden, meldde het CBS. De afname is terug te zien in bijna alle beroepen.

Vooral de mensen met een vast of flexibel werkverband veranderen minder snel van beroep. Opvallend is dat de beroepenmobiliteit wel steeg onder zelfstandigen. In deze groep is het aandeel dat van beroep verandert gestegen van 6 naar 7 procent. Hier speelt mee dat zelfstandigen wat vaker niet meer voor zichzelf maar voor een werkgever zijn gaan werken. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat meer zelfstandigen het moeilijk krijgen tijdens economisch slechtere tijden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.