Minder ouders van jonge kinderen aan het werk

0

De arbeidsdeelname van moeders en vaders met jonge kinderen is in het eerste kwartaal van 2013 gedaald van 71,5 naar 70,4 procent. Dat meldt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Hij gaat niet in op mogelijke oorzaken, tot verbazing van het CDA.

Uit de brief blijkt dat de arbeidsdeelname van ouders met jonge kinderen af nam van 71,5 procent naar 70,4 procent. Onder vrouwen nam de deelname af met 0,7 procentpunt en onder mannen met 1,6 procentpunt. De sterkste afname treedt op bij vrouwen tussen 25 en 35 jaar (van 77,9 procent naar 76 procent). De daling onder ouders manifesteert zich het sterkst bij alleenstaande moeders. Die is gedaald van 63 procent naar 60,9 procent.

Bezuinigingen
Het CDA is verbaasd dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken cijfers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het dalend aantal ouders met jonge kinderen dat werkt, zonder te reppen over de bezuinigingen op de kinderopvang. Ook D66 is kritisch. In diverse debatten is breed door de Tweede Kamer gewaarschuwd voor het effect dat de bezuiniging op de kinderopvang zouden hebben op de arbeidparticipatie van jonge ouders , zegt Pieter Heerma. Asscher rept hier vreemd genoeg echter met geen woord over.

Economie
Kamerlid Steven van Weyenberg van D66 zegt dat het geringer aantal werkende ouders weliswaar deels te verklaren is door de economische crisis, maar de klap bij jonge ouders is wel heel fors. Deze groep wordt veel zwaarder getroffen .
De oppositie in de Kamer heeft eerder geprobeerd de bezuinigingen op de kinderopvang voor een bedrag van 100 miljoen euro terug te draaien. Dat zou betaald kunnen worden uit meevallers die de schatkist heeft doordat minder ouders gebruik maken van de voorziening. Een motie hierover kreeg echter onvoldoende steun.

ANP / Rijksoverheid.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.