Metaalbedrijf moet vijf Poolse werknemers ruim een ton nabetalen

3

Een metaalbedrijf uit Limburg moet in totaal ruim 100.000 euro (bruto) aan achterstallig loon betalen aan vijf Poolse werknemers. Dat heeft de Rechtbank Limburg besloten in een rechtszaak die is aangespannen door CNV Vakmensen.

De zaak kwam in 2010 aan het licht, toen Poolse werknemers zich met vragen over hun loonstrook meldden bij Henry Stroek, bestuurder van CNV Vakmensen.

Geen overwerkvergoeding
“Het was voor ons al snel duidelijk dat zij ernstig werden onderbetaald. De werknemers waren te laag ingeschaald, maakten lange dagen en kregen een vast salaris, zonder overwerkvergoeding. We hebben natuurlijk contact opgenomen met de werkgever, en kregen als botte reactie dat ze, als ze hun loon niet voldoende vonden, ‘maar onder een brug in Warschau moesten gaan slapen’.”

Voor de rechter
CNV Vakmensen heeft geprobeerd met de werkgever tot een oplossing te komen. “Maar we kwamen er niet uit”, zegt Stroek. “De werkgever wilde uiteindelijk schikken, maar dat zou er dan op neerkomen dat de werknemers maar 20 procent vergoed zouden krijgen. Daar gingen we uiteraard niet mee akkoord.” In januari 2013 kwam de zaak voor de rechter. De Poolse werknemers waren op dat moment nog steeds in dienst van het bedrijf. “Ze zijn onderbetaald tot eind 2011. De bedragen liepen intussen behoorlijk op”, zegt Stroek.

Alle loonvorderingen toegewezen
Na lang wachten is er nu dan eindelijk duidelijkheid voor de vijf Poolse werknemers. Stroek: “We zijn volledig in het gelijk gesteld. De rechtbank heeft alle loonvorderingen toegewezen, met daarbij de wettelijke verhoging en de wettelijke rente. Alles bij elkaar bruto ruim 100.000 euro. Het vonnis is volstrekt helder, maar tot nu toe heeft het bedrijf niet betaald. Onze deurwaarder is daar nu mee bezig.”

Signaal voor werkgevers
Volgens Stroek is de rechtszaak een “belangrijk signaal voor de werkgevers”. “We pakken dit soort misstanden hard aan, we willen in Nederland gewoon geen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De werkgevers zijn dat trouwens met ons eens; in de nieuwe cao metaaltechniek hebben we hier vorige maand een duidelijke afspraak over gemaakt. Daar moeten we elkaar aan houden.”

Lees ook:
Poolse bouwvakkers krijgen extra geld
Poolse bouwvakker heeft recht op cao-loon

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Jan Onderwater op

    Wat een WAANZIN. Met dit soort uitslagen komen er nog veel meer import werknemers naar ons land met alle gevolgen van dien. Kwalijke zaak !!! Weg dus met de CNV (Centrum Niksnut Volgelingen). Worden de gewone laag geschoolde arbeider hier beter van. Dacht het niet. En dan ook nog een een absurd hoog bedrag na betalen. Wat een flauwekul. Jammer dat ons hele land o een paar uitzonderingen na vol zit met LINKSE rechters !!

  2. @Jan Onderwater; misschien moet je eens een keer boven water komen en om je heen kijken. Dan zal je zien dat er dankzij dit soort uitspraken beter wordt omgegaan met ‘gewone laag geschoolde arbeiders’. En dat een werkgever met visioenen over bruggen in Warschau na jarenlang onderbetalen (drie jaar?) van 5 werknemers totaal op één ton komt, is niet zo vreemd, want dat betekent rond de 500 Euro per persoon per maand, bruto uiteraard.

  3. Jan Onderwater op

    Ja Jan dat geloof ik best maar ONZE laag geschoolde arbeiders zitten thuis omdat hun werk door import volk wordt gedaan. En daar zit nu net het probleem wat door onze overheid ook wordt vergeten. Prachtig allemaal deze door de 30 jarige vakbonden geregelde acties maar we hebben er weinig of niets aan. Als de overheid nu eens begint met de onzinnige hoge premies op lonen te normaliseren dat zal een hel stuk schelen. Werkgevers krijgen altijd de schuld maar die worden door onze inhalige overheid veel te veel leeg gemolken! Vr gr Jan