Meldpunt FNV voor te weinig vakantiedagen

0

De FNV opent een meldpunt voor werknemers die tussen juli 2007 en eind vorig jaar ziek zijn geweest en onvoldoende vakantiedagen hebben opgebouwd.

Het gaat om mensen die langer dan 6 maanden arbeidsongeschikt waren en daarna zijn ontslagen. Volgens Europese richtlijnen uit 2006 hebben ze recht op op 4 weken doorbetaalde vakantie.

Omdat de Nederlandse wetgeving pas jaren later is aangepast aan de richtlijn, claimen de bonden nu die (extra) vakantiedagen. Tot die tijd bouwde de zieke werknemer alleen vakantiedagen op over de laatste 6 maanden van zijn ziekteperiode. In maart oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Staat de te weinige vakantiedagen moest uitbetalen.

De Staat heeft hoger beroep aangetekend. Het ministerie van Sociale Zaken vindt dat mensen geen dagen kunnen claimen uit de periode voor de wetswijziging. Die uitspraak in hoger beroep kan lang op zich laten wachten. Daarom wil de vakbond de Staat nu al aansprakelijk stellen voor de dagen die een werknemer door arbeidsongeschiktheid niet heeft kunnen opbouwen.

Zie ook:
Dossier Vakantiedagen »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.