Mantelzorg in arbeidsvoorwaarden

4

PricewaterhouseCoopers heeft mantelzorg expliciet vastgelegd in haar nieuwe pakket van arbeidsvoorwaarden. Medewerkers die een zorgplicht voelen voor een chronisch zieke of hulpbehoevend familielid, kunnen gebruik maken van de Mantelzorgregeling.

Casper van Leeuwen, director Human Capital van PricewaterhouseCoopers, zegt dat de Mantelzorgregeling niet helemaal uit de lucht kwam vallen: ‘Voor jonge ouders hadden we al de mogelijkheid om gedurende maximaal twee jaar 80 procent te werken en toch 90 procent te verdienen om zo voor je kinderen te zorgen. Zo kunnen ze wennen aan de nieuwe situatie. Met de OR hebben we toen de discussie gevoerd of we de regeling niet breder konden toepassen, en daar is deze Mantelzorgregeling uit voortgekomen. Voor wie je nu precies zorgt, maakt immers niet zoveel uit.’

Aantrekkelijke werkgever

Voor de mantelzorgers binnen de organisatie is er de mogelijkheid om een dag per week te besteden aan zorgtaken tegen inlevering van slechts 10 procent van het maandsalaris. Een snelle hoofdrekensom leert dat de kosten zo half-half verdeeld worden. Van Leeuwen: ‘We willen voor die doelgroep graag een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven. Soms krijgen we te maken met mensen die zichzelf afvragen “blijf ik hier bij PWC werken of ga ik naar een ander bedrijf om minder uren te kunnen werken”. Dat is jammer, want we verliezen zo goede mensen, terwijl we die aanpassing ook zelf hadden kunnen maken.’

Enkele tientallen

De afspraak maakt deel uit van de nieuwe arbeidsvoorwaarden die per 1 september jl. gelden voor alle ruim 4.500 medewerkers van het bedrijf. In twee weken hebben zich al enkele tientallen medewerkers gemeld, zegt Van Leeuwen: ‘Al hoop ik natuurlijk dat dat meer wordt. Bij de kinderopvangregeling zaten we op 200 mensen.’
Ongeveer een op de acht mensen in Nederland combineert een baan met mantelzorg.

Koploper

Volgens Trudy Schreuder Goedheijt, coördinator Expertisecentrum Mantelzorg van Movisie, is PricewaterhouseCoopers een van de koplopende bedrijven als het gaat om mantelzorg: ‘Natuurlijk zijn er ziekteverlofregelingen, maar dat gaat slechts om een aantal dagen per jaar. Terwijl het veel meer gaat om flexibiliteit: kun je een uurtje later beginnen of wat meer thuiswerken. Elke situatie is anders, dus er zal vooral een gesprek tussen werkgever en werknemer op gang moeten komen. Wanneer PWC alleen deze regeling doet vind ik het wat schamel, maar als het ook flexibel wordt toegepast is het niet onaardig. Van deze constructie had ik sowieso nog niet eerder gehoord.’
Van Leeuwen geeft desgevraagd aan dat de dagen inderdaad flexibel mogen worden opgenomen.

Feiten en cijfers

 • In 2007 gaven 3,5 miljoen mensen hulp aan zieken en gehandicapten; 1,7 miljoen mensen helpen in relatief ernstige zorgsituaties.
 • 1 op de 5 mantelzorgers verzorgt 2 of meer personen.
 • 61% van de mantelzorgers is vrouw; 51% is tussen 45 en 65 jaar.
 • 71% van de mantelzorgers onder 65 jaar combineert de zorgtaken met een betaalde baan.
 • Werkende mantelzorgers leveren vooral eigen vrije tijd in; formeel verlof wordt alleen ingezet als laatste redmiddel.
 • In 2007 zijn tussen de 50.000 en 100.000 mantelzorgers (tijdelijk) gestopt met werken of minder gaan werken vanwege het verlenen van mantelzorg.
 • 17% van de mantelzorgers (enkele honderdduizenden mensen) is zwaarbelast of overbelast door de mantelzorg; 15% ervaart een achteruitgang van de eigen gezondheid.
   

Bron: SCP-onderzoek Mantelzorg, Een overzicht van de steun van en aan mantelzorgers, februari 2009.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Truus Meijerink, Care for Busines, Verzuim en rein op

  Wat goed dat PWC als voorloper de discussie opent. Wellicht een rolmodel voor andere bedrijven. In mijn praktijk maak ik het geregeld mee dat werknemers door mantelzorg en overbelasting (want alles moet in de vrije dagen en zorginstanties werken niet zo snel) ziek worden. Jammer want dat kost een bedrijf veel meer geld en een medewerker veel meer onnodige energie. Wanneer er door de werkgever meer ruimte voor wordt geboden zal het bieden van mantelzorg energie leveren! Je zieke vader of moeder aan zijn lot over moeten laten is immers zeer stresserend.

 2. Dick den Dulk op

  PWC in onder andere baanbrekend. Echter het is de laksheid van de overheid om dit goed in te bedden in plaats van kapstokwetten. Met Truus ben ik het eens dat facilitering financieel een positive werknemer oplevert. Met Simon kan ik vol uit beamen dat ten eerste de overheid roept als dat is toch u plicht. Dat de gevolgen zijn als uitval in lichamelijke of geestelijk zin is een veel grotere schade. Blijkbaar zien weinig mensen dit.

 3. Sinon van Geloven op

  Leuk wanneer je de mantelzorg een dag per week hebt. IN mijn situatie leveren mijn echtgenote en ik vier dagen in de aan twee jongekleinkinderen week mantelzorg na het overlijden van onze schoondochter. En dat vinden instanties “heel gewoon “is onze ervaring. Op vragen om hulp is het antwoord altijd “Wij kunnen niets voor u doen”.
  Praat mij dus niet meer over regelingen.

 4. Blijkbaar is de financi?le prikkel heel belangrijk… en voor zover je die niet hebt of krijgt van een ander… laten we vooral ook aandacht blijven hebben voor: de waarde van het kiezen voor je gezondheid, de waarde van goed voor jezelf en anderen zorgen en het fijne van meer tijd en minder stress.