Mannen geschikter dan vrouwen voor Het Nieuwe Werken

12

Mannen hebben een persoonlijkheid die beter aansluit op onderdelen van Het Nieuwe Werken dan vrouwen. Het verschil tussen ouderen en jongeren is te verwaarlozen.

Dat blijkt uit onderzoek van testuitgeverij TalentLens onder bijna 900 respondenten. Het gaat om een vragenlijst die ook gebruikt wordt als selectie-instrument. Kandidaten kunnen naast een aantal andere dingen nu ook beoordeeld worden op hun geschiktheid voor HNW.

Mannen
Uit het onderzoek blijkt dat de persoonlijkheid en waarden van mannen beter bij het nieuwe werken passen dan die van vrouwen. Zo hechten mannen gemiddeld minder waarde aan hulp en motivatie van anderen in hun werk dan vrouwen en vinden ze een gestructureerde werkomgeving minder belangrijk. Daarnaast vinden ze persoonlijke onafhankelijkheid in hun werk belangrijker dan het andere geslacht. Deze punten zijn van belang om geschikt te zijn op een flexibele manier werk in te delen. Marieke van der Meer, psycholoog bij TalentLens: ‘De werkomgeving is thuis vaak rommeliger dan op kantoor. Ook heb je thuis geen collega’s die zeggen of je iets goed doet en die je kunnen motiveren.’

Individuen
De resultaten zijn bedoeld als ijkpunt voor individuen: hoe geschikt is een bepaalde man of vrouw in vergelijking met de rest van de beroepsbevolking? ‘Daarom zeggen deze resultaten niets over individuen. Alleen dat een gemiddelde man geschikter is dan een gemiddelde vrouw.’
Verrast was Van der Meer trouwens niet: ‘Wel een beetje teleurgesteld, maar vergelijkbare resultaten zijn eerder ook al in onderzoeken gevonden. Mannen en vrouwen verschillen nu eenmaal in hun behoefte aan structuur en flexibiliteit.’

Andere groepen
Het verschil tussen mannen en vrouwen bleek het enige relevante. ‘We hebben ook gekeken naar leeftijdsgroepen, maar daar bleek niets raars uit. Jongeren zijn niet geschikter voor HNW dan ouderen. Dat verbaasde me, want één van de voorspellers voor hoge geschiktheid is juist een hoge vitaliteit. Daar moet ik wel bij zeggen dat het hier om zelfrapportage gaat, collega’s kunnen een andere mening hebben.’
Ook opleidingsniveau maakte niets uit voor de geschiktheid.

Onderzoek
De 900 respondenten vulden Sosie in, een persoonlijkheidsvragenlijst waarmee zowel de persoonlijkheid van een werknemer als zijn waarden worden gemeten. Beide zijn van belang om een inschatting te maken of iemand geschikt is tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. ‘Veel werkgevers zijn angstig om hun personeel zelf hun tijd in te laten delen’, zegt Van der Meer. ‘Ze zijn bijvoorbeeld bang dat de werknemer dan niet productief is. Met deze vragenlijst kan een werkgever deze twijfel wegnemen en meten of zijn personeel hiertoe in staat is.’

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

12 reacties

 1. Wilga Janssen op

  Ook ik ben benieuwd naar het rapport. En een vraag: als het om zelfrapportage gaat hoe filter je dan de aangeleerde overtuigingen en de verschillen daar tussen, tussen mannen en vrouwen eruit. Want de thema’s gaan precies over onderwerpen die te maken hebben met sociaal wenselijk dus aangeleerd gedrag.

 2. Zou dat rapport ook graag eens bekijken. Uit het artikel krijg ik de indruk dat er inderdaad sociaal wenselijke antwoorden zijn gegeven. Uit eigen ervaring: ik deel mijn tijd al jaren zelf in en heb echt geen motiverende woorden nodig van anderen om mijn taken correct en op tijd uit te voeren en dat zie ik hier om mij heen ook, bij zowel mannelijke als vrouwelijke collegae.

 3. ‘Sociaal wenselijk DUS aangeleerd’, zo dachten we toch in de jaren ’70? En waarom zou een behoefte aan structuur sociaal wenselijk zijn? Je bent toch niet beter of slechter als je meer of minder behoefte aan structuur hebt? Hier wordt alleen de vraag gesteld of HNW wel voor iedereen een zegen is, zoals je soms lijkt te moeten geloven. Je kunt de uitkomst beter nemen zoals-ie is i.p.v. deze te gaan zitten rechtpraten.

 4. Marieke Merkelbach op

  Om uitspraken te doen over dit overzoek zou ik net als Yvonne en Wilga graag eerst de rapportage in willen zien.
  Echter, de resultaten verbazen mij niet. Het meerendeel van de mannen in mijn directe omgeving hecht ook minder waarde aan hulp en motivatie van anderen (in werk en priv? situaties) en vindt een gestructureerde werkomgeving minder belangrijk dan de meeste vrouwen die ik ken.
  Mijn antwoorden komen niet overeen met de resultaten, maar zoals in het artikel is aangegeven zeggen resultaten niets over individuen. Ik denk niet dat de antwoorden zijn beinvloed door sociale wenselijkheid, tenzij het doel ‘geschiktheid voor het nieuwe werken’ kenbaar is gemaakt aan de respondenten. Echter, dat vermoeden heb ik niet.

 5. Caroliene Balm op

  “Mannen en vrouwen verschillen nu eenmaal in hun behoefte aan structuur en flexibiliteit”
  Welk onderzoek is daarvoor nodig dan , zo vraag ik me af; ik ken alleen maar flexibele vrouwen die in de grootste chaos nog kunnen werken ; omdat ze dat nu eenmaal gewend zijn. Als mannen werken ; het zgn Nieuwe werken trekken ze zich gewoon niets aan van de structuur thuis en zijn natuurlijk uiterst flexibel; gaan gewoon tussen de troep zitten werken die ze toch niet opruimen.
  Dus dit onderzoek heeft meer te maken met de luiheid van de gemiddelde man dan met de manier van werken van vrouwen. Gevaarlijk, misleidende onderzoekje!

 6. Margreet Woessner op

  Waaruit blijkt dat hulp en motivatie niet samengaan met HNW? Juist betrokkenheid (op afstand) is een kritische succesfactor voor HNW.

 7. Mannen vragen inderdaad niet graag hulp. Wanneer een man en een vrouw verdwalen dan zal een vrouw aan een omstander de weg vragen terwijl de man de route zelf wil uitzoeken op de kaart. Wat het nieuwe werken betreft zal de man zelfstandig naar oplossingen voor problemen blijven zoeken terwijl zijn collega de oplossing weet. Dit gebeurd al wanneer ze samen op kantoor zitten maar zal erger worden wanneer ze elkaar minder zien. Daarbij kan de leiding, bij het NW, minder snel zien wanneer iemand hulp nodig heeft. De conclusie kan dan ook zijn dat mannen minder geschikt zijn voor het NW.

 8. Marieke van der Meer op

  Deze onderzoeksbevindingen komen uit een normeringsonderzoek dat is verricht voor een nieuwe persoonlijkheidsvragenlijst; te weten Sosie. Naast het leveren van normen en het berekenen van validiteit, kwamen uit het onderzoek deze resulaten naar voren. Wij nodigen iedereen die interesse heeft in deze vragenlijst van harte uit contact met ons op te nemen. Wij verstrekken u graag een proeflogin.

 9. Karin Tuinman op

  Een reactie geven zonder dat je de inhoud van het rapport kent is meestal niet heel handig, maar ik gok het er op. Wat mij opvalt bij dergelijke berichten is de denkfout dat HNW synoniem is aan thuiswerken. HNW is tijd- en locatieongebonden werken. Dat betekent dus niet per se thuiswerken aan een keukentafel tussen de vuile vaat en bergen wasgoed. Dit gemankeerde beeld weerhoudt veel mensen van HNW. Werken kan overal. Dat kan dus thuis zijn, maar ook onderweg. Veel horeca en flexkantoren bieden fantastische mogelijkheden om op een andere locatie te werken. Geconcentreerd en in alle rust bij een flexkantoor of een prima zakelijke ontmoeting (kan ook met je collega’s zijn) bij de horeca. Voordelen zijn dat je de spits kunt mijden, dat je korte reisafstanden hebt en op die manier veel slimmer met je tijd omgaat. Waarom steeds die file in (de file ben je zelf) als je ook op andere locaties kunt werken. Thuis, onderweg of op kantoor.

 10. Leuk, zelfrapportage. Maar niet ‘evidence based’en totaal voorbijgaande aan het feit dat vrouwen zichzelf vaak onderschatten en mannen andersom. Uit jarenlange werving- en selectieervaring ( en levenservaring).

 11. TromerTrain op

  Ik mis toch wel de diepgang in dit onderzoek. Ik mis termen als:
  Extraversie (zowel bij mannen als bij vrouwen) blijkt positief bij te dragen aan HNW, valkuil is het sociale isolement. Introversie voelen zich bij HNW wellicht meer op hun gemak, hun valkuil is dat ze onvoldoende initiatief zullen nemen.
  Ook andere zaken als stabiliteit, openheid en vriendelijkheid zijn belangrijke pijlers voor HNW, allen niet vrouw of man gebonden!