Mannen gaan flexibeler om met werktijden na geboorte eerste kind

0

Dat de komst van kinderen veel impact heeft op ouders was al bewezen, maar dat mannen het ook aangrijpen om na te denken over work/life was nog niet eerder zo aangetoond.

Bijna 60% van de mannen gaat flexibeler met zijn werktijden om na de geboorte van zijn eerste kind. Een ruime meerderheid (70%) haalt minimaal 1x per week zijn kind op uit school of van het kinderdagverblijf.

Dit blijkt uit de testresultaten in het kader van de Slimme Tijden Campagne van Lof, ondersteund door het ministerie van OCW. Ruim 2000 mannen hebben de Slimme Tijden test ingevuld. De Slimme Tijden Campagne, met als onderkop “echte vaders werken slim”, heeft als doel de bewustwording van mannen over de combinatie werk/zorg te vergroten.

Struikelblokken
Een kleine 20% van de mannen geeft aan niet flexibeler met hun werktijd om te gaan. Ze hebben er wel met hun naaste omgeving over gesproken, maar geen werk van gemaakt. 13% van de mannen geeft aan niet flexibeler om te gaan met werktijden, omdat hun manager er niet open voor staat . Slechts 9% heeft niets aangepast aan zijn werkende leven, omdat ze dit zelf slecht vinden voor hun carrière.

Cultuurverandering nog niet klaar
Het Nieuwe Werken is nog niet geheel ingeburgerd bij de mannen. 33 procent vindt dat collega’s die laat beginnen en op tijd weggaan toch wel de kantjes er van af lopen. Bijna 80% van de mannen kent de regelingen van zorgverlof, ouderschapsverlof en ATV dagen. Toch maakt slechts 35% er regelmatig gebruik van, en niet alleen in noodgevallen.

Slimme Tijden Campagne
De Slimme Tijden campagne is gericht op mannen in de leeftijdscategorie 30-50 jaar. Meer informatie is te vinden op de website.

Lees ook:
> Graadmeter ontwikkeld voor Het Nieuwe Werken
> Gelukkiger door flexibel werken
> Tien tips voor effectief elders werken

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.