Loonbeslag

0

Mensen met schulden krijgen volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) steeds vaker te horen dat hun loon of uitkering direct naar de schuldeisers wordt overgemaakt. Dit wordt ook wel loonbeslag genoemd.

Alleen de rechter kan beslissen dat werknemers of mensen met een uitkering hun geld direct naar de schuldeisers zien gaan. Als de rechter loonbeslag toestaat, is de werkgever verplicht aan die betalingsregeling mee te werken. Werknemers mogen niet om een loonbeslag worden ontslagen.

Niet gehele inkomen

Schuldeisers kunnen niet op het gehele inkomen beslag leggen. Mensen met loonbeslag houden minimaal 90 procent van het bijstandsniveau over. Vakantiegeld kan ook worden ingenomen, maar huurtoeslag, kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en tegemoetkoming schoolkosten niet. Als een schuldeiser beslag legt op het maximaal toegestane bedrag, moeten andere schuldeisers wachten, totdat die schuld is afbetaald.

Beslagvrije voet

De beslaglegger mag geen beslag leggen op alle inkomsten, maar moet rekening houden met de beslagvrije voet. Dat is het deel van het inkomen dat de werknemer zelf mag houden voor levensonderhoud, en is wettelijk vastgelegd. De hoogte van de beslagvrije voet is  – bij voldoende inkomen  – 90 procent van de bijstandsnorm die voor de werknemer geldt, inclusief vakantiegeld. Het overige deel

Meer informatie over financiële problemen op de werkvloer

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.