‘Laat werknemers arbeidsvoorwaarden kiezen’

0

Werkgevers kunnen aanzienlijk besparen op hun personeelskosten door werknemers zelf secundaire arbeidsvoorwaarden te laten kiezen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Mercer Marsh Benefits.

Het adviesbureau onderzocht de rol van vrije arbeidsvoorwaardekeuze bij 636 bedrijven in 17 landen. 60% van de West-Europese bedrijven laat werknemers tot op zekere hoogte arbeidsvoorwaarden kiezen.

Van de zeventien landen waar het onderzoek werd uitgevoerd, zijn keuzeprogramma’s met name populair in Spanje (84% van de werkgevers), Groot Brittannië (74%) en Polen (67%).

Peter Abelskamp, consultant bij Mercer Marsh Benefits: ‘De mate waarin bedrijven keuzes bieden in arbeidsvoorwaarden hangt sterk samen met de rol die de overheid zich aanmeet. In landen met een goed ontwikkeld vangnet nemen bedrijven minder initiatief op dit gebied. Dat verklaart dat bij Nederlandse bedrijven de afgelopen jaren pas grote ontwikkelingen op dit gebied zijn geweest. De overheid trekt zich terug en de beroepsbevolking vergrijst’

Iedereen tevreden houden
Van de Nederlandse bedrijven die werknemers flexibele arbeidsvoorwaarden bieden, doet 70% dat om aan te sluiten bij behoeften en waarden van een divers personeelsbestand; veel vaker dan in de ons omringende landen. 72% van de ondervraagden doet het omdat vrije keuze goed bijdraagt aan de personeelsdoelstellingen van hun bedrijf. 56% gebruikt programma’s om zich te onderscheiden van concurrerende werkgevers.
Kosten als grootste drempel
82% van de werkgevers in Europa, het Midden Oosten en Afrika noemt de verwachte kosten van een employee choice-programma als belangrijkste reden om hier niet aan te beginnen. Dat is echter ongegrond. 43% van de bedrijven stelt geld te besparen, en 23% constateert in ieder geval niet duurder uit te zijn.

Lees ook: Arbeidsvoorwaarden belangrijker bij keuze baan

Lees meer over:

Over Auteur