Kinderopvangtoeslag alleen voor gewerkte uren

0

Vanaf volgend jaar wordt de kinderopvangtoeslag gekoppeld aan het aantal uren dat de ouders of verzorgers van het kind werken. Uitgangspunt hierbij is het aantal gewerkte uren van de minst werkende partner.

Bij dagopvang (0-4 jarigen) hebben de ouders of verzorgers recht op kinderopvangtoeslag voor maximaal 140 procent van het aantal gewerkte uren. Zo worden ook de reistijd en (middag)pauzetijd gecompenseerd. Dit staat in een brief van minister Kamp (SZW) en staatssecretaris Weekers (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Voor de buitenschoolse opvang (4-12 jarigen) geldt dat ouders of verzorgers maximaal 70% van hun gewerkte uren kunnen declareren als opvanguren. Daarnaast krijgen kinderopvanginstellingen de plicht om ouders te informeren voor welk aantal opvanguren men in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.

Fraude en oneigenlijk gebruik kinderopvang stevig aangepakt

De controles op fraude zullen worden aangescherpt en de boetes bij overtredingen kunnen oplopen tot 100 procent van het fraudebedrag. Ook krijgen ouders een boete als zij bijvoorbeeld een verlaging van het aantal opvanguren niet tijdig doorgeven. De mogelijkheid om kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht te ontvangen wordt beperkt.

Lees ook:
> Kinderopvang voor werkende ouder belangrijker

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.