Keurmerk moet arbeidsomstandigheden landbouw verbeteren

0

Eén keurmerk voor alle landbouw- en veeteeltproducten die in Nederland gemaakt worden.

Dat is de ambitie van oud-bankier Bart Jan Krouwel, de voorzitter van de nieuwe stichting Fair Produce Nederland.

,,Te beginnen in de champignonteelt, want daar schort het nog aan goede arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden.” Samen met onder meer de vakbonden, een aantal telers en handelaren en de belangenorganisatie LTO Nederland wil Krouwel werken aan verbetering door het invoeren van een keurmerk, dat hoge eisen stelt aan boeren en tuinders; niet alleen aan arbeidsomstandigheden, maar ook aan milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn.

Hij vertelt dat aan het ANP in het gebouw van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE), waarvan hij ook voorzitter is. Het is nog maar 2 jaar geleden dat de nu 64-jarige Bart Jan Krouwel afscheid nam als directeur MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) van de Rabobank. Hij droeg toen onder zijn donkerblauwe kostuum oer-Hollandse klompen om aan te geven dat hij zijn leven verder zou gaan leiden als hobbyboer. Dat is er nog niet van gekomen voor de fruittelerszoon uit de Betuwe. Net als zo veel Nederlanders heeft hij de grootste moeite om zijn huis te verkopen, ook al is dat een bungalow in Hilversum.

Wel houdt Krouwel zich als vanouds bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. De nieuwe stichting wordt niet opgericht omdat arbeidsinspectie of politie hun werk niet goed zouden doen. Wel wil Krouwel de goedwillende boeren en tuinders mobiliseren. Ze zijn volgens hem te porren omdat een keurmerk een einde kan maken aan oneerlijke concurrentie: ,,Als Nederlanders met wetgeving iets van bovenaf wordt opgelegd, zetten ze hun hakken in het zand. Zelfregulering werkt gewoon beter.”

Volgens Krouwel kunnen boeren en tuinders de investeringen in milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid terugverdienen. ,,De praktijk bewijst dat de consument bereid is meer te betalen voor producten als die voldoen aan kenmerken van kwaliteit. Kijk maar naar de groei van biologische producten of van vlees dat door de Dierenbescherming wordt voorzien van een ster.” Maar diezelfde consument ziet volgens hem in de supermarkt door de bomen het bos niet meer door een veelvoud van keurmerken.

Nu is hij als voorzitter van het productschap onder meer bezig met het verbod op legbatterijen, dat volgend jaar in de hele Europese Unie moet ingaan. In Nederland verkopen de supermarkten al sinds 2005 geen eieren meer uit legbatterijen. De Nederlandse boeren gaven het goede voorbeeld door te investeren in de stallen, maar in Zuid-Europa zijn ze nog niet zo ver. Krouwel doet er nu alles aan om te voorkomen dat het verbod op legbatterijen straks niet wordt nageleefd. De Nederlandse boeren zouden als het beste jongetje van de klas het nakijken hebben, doordat de concurrenten in het buitenland goedkoper kunnen blijven produceren.

Lees ook:
> Extra aandacht voor frauderende champignontelers

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.