Kamer terug van reces wegens pensioenonrust

0

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het zomerreces onderbreken om demissionair minister Donner (Sociale Zaken) aan de tand te voelen over het mogelijk verlagen van pensioenuitkeringen.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt heeft donderdag een debat aangevraagd voor volgende week dinsdag en kreeg daarvoor steun van PvdA, PVV, CDA, D66 en GroenLinks.

Volgens de Kamer ontstaat te veel onrust onder gepensioneerden en moet snel duidelijk worden bij welke fondsen ,,afstempelen” dreigt. Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is het ook goed om de minister de kans te geven verantwoording af te leggen.

Ulenbelt is boos dat Donner met De Nederlandsche Bank (DNB) eerder deze week bekendmaakte dat 150.000 tot 170.000 gepensioneerden mogelijk gekort worden op hun uitkering, zonder duidelijk te maken bij welke fondsen de financiële problemen spelen. ,,Dit is paniek maken en geen fatsoenlijke oplossing bieden. Kortom, geen verantwoord gedrag”, aldus Ulenbelt.

DNB en Donner kunnen de betrokken veertien pensioenfondsen niet bekendmaken wegens een geheimhoudingsplicht. De CDA-minister heeft de fondsen opgeroepen zelf helderheid te verschaffen.

Het CDA zet ook vraagtekens bij ,,de manier van communiceren”. Van Hijum stelt dat de minister en DNB alleen verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de stabiliteit van de pensioenen en dat de fondsen zelf gaan over maatregelen om hun buffers op orde te krijgen. Maar het is volgens de CDA’er onzeker of de fondsen echt overgaan tot afstempelen. De kans bestaat nog dat ze een andere oplossing bedenken.

Afgezien van de onduidelijkheid die is ontstaan, vindt de SP dat gepensioneerden niet gekort mogen worden. Ulenbelt stelt dat 70- en 80-jarigen niet meer kunnen werken om een lagere uitkering op te vangen. ,,Eerst moeten werkgevers en eventueel ook werknemers bijspringen. Maar uiteindelijk kan ook de overheid met een lening of een garantie steun verlenen”, aldus Ulenbelt. GroenLinks wil dat er een garantieregeling komt voor ouderen met een klein pensioen (tot 15.000 euro).

Het is niet de eerste keer deze zomer dat Ulenbelt de Kamer terugroept van reces. In juli is op initiatief van de SP’er ook gedebatteerd over het dreigende massaontslag bij farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.