Kamer lijkt voor recht op thuiswerken

0

Werknemers krijgen waarschijnlijk een wettelijk recht op flexibel werken en thuiswerken. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt vandaag in te gaan stemmen met een initiatiefwet van CDA en GroenLinks om dat te regelen.

Naast de indieners zullen naar verwachting ook PvdA en SP dit voorstel steunen.

Praktische bezwaren werkgevers
D66 aarzelt nog, maar is positief over aanpassingen die de twee partijen onlangs in hun voorstel hebben aangebracht. Volgens Kamerlid Steven van Weyenberg komen die tegemoet aan praktische bezwaren voor werkgevers. Mocht D66 voorstemmen, dan is er sprake van een vrij ruime Kamermeerderheid.

Recht op flexibele werktijden
Het wetsvoorstel van de Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) zorgt ervoor dat werknemers het recht krijgen flexibele werktijden te kiezen of thuis te werken. De werkgever moet zo’n verzoek dan serieus overwegen, maar mag er om zwaarwegende redenen wel van afwijken. Het voorstel moet het mogelijk maken dat werknemers werk en zorgtaken beter kunnen combineren.
‘Dit wetsvoorstel dient ertoe om de dialoog tussen werkgevers en werknemers over thuiswerken te stimuleren’, zegt Van Hijum. Het is volgens hem noodzakelijk om dit thema bespreekbaar te maken op de werkvloer, vooral vanwege bezuinigingen in de zorg en sociale zekerheid die op gezinnen afkomen.

ANP

Lees ook:

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.